VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

09.28. Pirminiai Vokietijos rinkimų rezultatai

Linas Kojala

Politologas

Laimėtojai:

- Socialdemokratai. Prieš kelis mėnesius partija neatrodė galinti rimtai pretenduoti į pirmąsias pozicijas, bet susitelkė tarpusavyje ir iškėlė populiariausią kandidatą į kanclerius Olofą Scholzą.

- Liberalai. Ši partija turės didžiulį svorį, nes be jos sunku įsivaizduoti valdančiąją koaliciją. Lyderis Christianas Lindneris galės realistiškai reikalauti Finansų ministro portfelio, kuris apsunkintų ambicingų valstybinių projektų finansavimą, žadamą Scholzo (jei tai būtų koalicija).

- Daugiapartinės Vokietijos politinės sistemos entuziastai. Laikai, kuomet viena ar dvi partijos ryškiai dominavo kitų atžvilgiu, surinkdamos 35-45 proc. balsų, galimai praėjo. Dabartiniai skaičiai su trapiomis persvaromis turi potencialą išlikti ir ateityje.

Pralaimėtojai

- CDU. Taip, partija sakys, kad apklausos žadėjo dar blogesnį rezultatą, bet tiek mažai palaikymo krikdemai nėra gavę jokiuose pokario Vokietijos federaliniuose rinkimuose. Tokie ryškūs Merkel vyriausybės ministrai kaip Altmaieris ir Karrenbauer nelaimėjo vienmandačių. Įdomu, kad šios aplinkybės neužkerta kelio likti valdžioje ir net vadovauti vyriausybei, nes koalicija su Žaliaisiais ir Liberalais tikrai įmanoma.

- Žalieji. Tezė sąlyginė, nes, priešingai nei CDU, ši partija ženkliai (+6 proc.) pagerino savo rezultatą lyginant su 2017 m. Bet ambicijos buvo didesnės (pavasarį Žalieji net pirmavo apklausose). Klaidos kampanijos metu, lyderystės spragos ją stumtelėjo žemyn, bet Žalieji išliks kertine būsimos koalicijos dalimi su dideliu svoriu.

- Die Linke ir Alternatyva Vokietijai. Kairieji tik per plauką, dėl trijų laimėtų vienmandačių, apskritai išliks proporcinėse dalybose, nes, panašu, net neperžengė 5 proc. barjero. Taigi silpnės kraštutinės kairės balsas, tame tarpe ir anti-NATO retorika. Tuo metu AfD išlaikė panašų rezultatą, bet nebebus didžiausia opozicinė jėga ir nebeatrodys kaip turinti didelį augimo potencialą.

Laukia sunkios koalicinės derybos.

 

Atgal