VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

10.07. Lietuvoje viešinčiam Norvegijos kariuomenės vadui – padėka už indėlį Lietuvos ir regiono saugumui

Spalio 6-8 dienomis Lietuvoje lankosi Norvegijos Karalystės kariuomenės vadas generolas Eirik Johan Kristoffersen. Vakar jis susitiko su Krašto apsaugos ministru ir  Lietuvos kariuomenės vadu, šiandien lankys savo šalies karius, tarnaujančius NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje Lietuvoje.

„Esame dėkingi Norvegijai už svarų indėlį į Lietuvos ir viso regiono saugumą. Jūsų indėlis į NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę yra labai svarbus. Norvegijos kariai – itin profesionalūs ir gerai aprūpinti, o tai reikšmingai prisideda prie NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės kovingumo išlaikymo. Dėkojame jums ir už reikšmingą paramą vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemos NASAMS projekto eigoje“, – Norvegijos kariuomenės vadui sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Lietuvos ir Norvegijos kariuomenių vadų susitikime buvo aptarta regiono saugumo situacija bei dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo klausimai. Didelis dėmesys skirtas pratyboms, kuriose tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse treniruojasi Lietuvos ir Norvegijos kariai

„Norvegija visada buvo patikimas, mus palaikantis regioninis partneris, todėl naudodamasis proga dėkojau generolui E. J. Kristoffersen už visokeriopą paramą Lietuvos kariuomenei, o tuo pačiu Lietuvos ir Baltijos regiono saugumui. Norvegija yra viena iš daugiausiai karių į NATO priešakinių pajėgų kovinę grupę Lietuvoje siunčiančių šalių, taip pat labai svarbus jų dalyvavimas NATO oro policijos misijoje bei nuolatinis dalinimasis patirtimi pratybų ar mokymų metu.“, - sakė kariuomenės vadas gen. mjr. V. Rupšys.

Vizito metu taip pat vyko dvišalis Lietuvos ir Norvegijos kariuomenių vyriausiųjų puskarininkių susitikimas. Seržantas majoras Remigijus Katinas su seržantu majoru Guttorm Bentdal aptarė NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje tarnaujančių karių gyvenimo ir treniravimosi sąlygas, kalbėjo apie puskarininkių situaciją, problemas ir ugdymo galimybių patirtį savo šalyse.

Generolas E. J. Kristoffersen vizito metu taip pat lankys Norvegijos kontingento karius. Rukloje delegacija susitiks su NATO priešakinių pajėgų ir Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų Brigados „Geležinis Vilkas“ vadovybe, apžiūrės Norvegijos kontingento turimas karines transporto priemones ir gyvenimo sąlygas, pabendraus su kariais. 

Šiuo metu Lietuvoje dislokuotoje tarptautinėje NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje tarnauja apie 120 Norvegijos karių su tankais „Leopard 2 A4“ ir pėstininkų kovos mašinomis „CV9030MkIII“ bei paramos elementais. Tai - jau dešimtoji Norvegijos karių rotacija nuo NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės dislokavimo pradžios 2017 m.

       

Nuotr. vyr. srž. sp. Ievos Budzeikaitės

Atgal