VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

01.01. Metai prasideda Lietuvos Vėliavos diena

Viktorija Čmilytė-Nielsen: Šiandien, dalyvaudama trispalvės pakėlimo Gedimino pilyje ceremonijoje, sakiau, kad simboliška, jog metai prasideda Lietuvos Vėliavos diena. Tradiciškai kasmet paminime konkretų istorinį įvykį, kai 1919 m. sausio 1-ąją būrys savanorių Gedimino kalno bokšte iškėlė trispalvę kaip laisvės ženklą. Kartu šia proga prisimename visus tuos, kurie laisvanoriškai, vedini pilietinio jausmo, aukojosi vardan laisvės ir valstybingumo.

Ši atmintina diena darsyk primena, kad valstybė atsiranda ne iš prievartos, o iš laisvės. Kad valstybė prasideda nuo savanoriško sambūrio žmonių, kurie sąmoningai apsisprendžia būti piliečiais, atsakingais už savo ateitį.

Prieš pustrečių metų, 2019 metų liepos 6-tąją, kai Valstybės dienos proga Daukanto aikštėje vyko iškilminga vėliavos pakėlimo ceremonija, kadenciją baigianti prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė: „Mūsų ateitis bus tokia, kokią susikursime“. Tuomet dar buvo kita epocha, dominavo kiti vaizdiniai, kiti lūkesčiai. Tačiau pats principas nepasikeitė: mūsų veiksmai, mūsų žodžiai ir mintys esmingai veikia ateitį, kurioje patys renkamės gyventi.

Metų pradžia yra geras laikas įsipareigoti, pažadėti sau ir kitiems, prisidėti prie tokios ateities, kurioje gera būtų visiems. Mūsų valstybingumo istorija liudija, kad laisvę labai nelengva iškovoti, tačiau nesunku prarasti. Todėl privalome išlikti budrūs, turėti tikrų draugų ir nepamesti esminių orientyrų.

Nuotr. Olga Posaškova

Atgal