VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

02.08. I. Šimonytė išreiškė viltį, kad Lietuva ir JK ir toliau bus strateginės partnerės, stiprinsiančios Europą ir euroatlantinę bendruomenę

Su darbo vizitu Jungtinėje Karalystėje viešinti ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, sakydama kalbą Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokykloje (LSE), pabrėžė, kad pastaraisiais metais laisvės, demokratijos, teisinės valstybės ir žmogaus teisių idealai patiria vis didesnį spaudimą.

Pasak Vyriausybės vadovės, šiandien Lietuva atvirai gina liberaliąją demokratiją ir laisvę. Šimtai tūkstančių aktyvistų, žmogaus teisių gynėjų, žurnalistų ir paprastų žmonių, sakančių savo tiesą, susidūrė su represijomis kaimyninėse Baltarusijoje ir Rusijoje. Tūkstančiams jų teko bėgti iš savo namų, daugelis rado prieglobstį Vilniuje.

„Pasitikėjimas piliečiais yra vienas pagrindinių dalykų, skiriančių mus nuo autokratų. Todėl vis svarbiau, kad mūsų piliečiai sugebėtų aptikti ir atpažinti sudėtingą dezinformacijos ir kitos hibridinės veiklos taktiką, nes demokratijos apsaugai yra labai svarbus mūsų visuomenių ir ekonomikų atsparumas. Kitas demokratinių šalių stiprybės šaltinis – mūsų vienybė. Vienybės ir solidarumo jausmas turėtų peržengti tradicines transatlantinės bendruomenės ribas“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė pabrėžė investicijų į strateginius sektorius atrankos mechanizmo svarbą – praktiką, kurią Lietuva pastaruoju metu gana sėkmingai taiko.

„Europos ekonominės priklausomybės rizika – ar tai būtų priklausomybė nuo Rusijos naftos ir dujų, ar nuo Kinijos tiekimo, technologijų ir investicijų – gali būti ir bus nukreipta prieš mus, kai tai bus skaudžiausia. Taigi, turėtume siekti partnerystės, kuri atitinka mūsų strateginius interesus. Partnerystė grindžiama pasitikėjimu, bendru mąstymu ir pagarba“, – pažymėjo premjerė.

Kaip pažymima Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime, ministrė pirmininkė taip pat išreiškė viltį, kad Lietuva ir Jungtinė Karalystė, būdamos artimos draugės ir strateginės partnerės, toliau stiprins Europą ir euroatlantinę bendruomenę – mūsų bendrus namus.

Premjerė sakė kalbą LSE organizuotame Vokietijos simpoziume, kuris rengiamas kartą per metus. Šis renginys kasmet pritraukia apie 3000 dalyvių ir apie 40 pranešėjų. Į simpoziumą susirenka Vokietijos ir su ja susijusių socialinių, ekonominių, kultūrinių, verslo ir akademinių sričių lyderiai.

 

 

Atgal