VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.02.16. Prezidentas pasveikino Nacionalinių kultūros ir meno bei J. Basanavičiaus premijų laureatus

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pasveikino ir padėkojo Nacionalinių kultūros ir meno bei Jono Basanavičiaus premijų laureatams.

Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija už įtaigius vaidmenis teatre ir kine apdovanotas kino ir teatro aktorius Vidas Petkevičius, už vertybišką šiuolaikinės kultūros refleksiją – menotyrininkė Agnė Narušytė, už chorinės kultūros turtinimą ir sklaidą – choro dirigentas, kompozitorius Vytautas Miškinis, už laiko ženklų poetiką fotografijoje – fotomenininkas Remigijus Treigys, už folkloristikos aktualizavimą – etnomuzikologė Daiva Vyčinienė, už kultūrinių stereotipų kritiką šiuolaikinio meno formomis – tarpdisciplininio meno kūrėjas Dainius Liškevičius.

Nacionalinė Jono Basanavičiaus premija už reikšmingą indėlį į Lietuvos tradicinės architektūros ir amatų tyrimus, išsaugojimą, populiarinimą ir kūrybingą muziejinę veiklą puoselėjant etninės kultūros gyvybingumą skirta Eligijui Juvencijui Morkūnui.

LR Prezidento kanceliarijos (Roberto Dačkaus) nuotr.

Šalies vadovas pabrėžė, kad laureatų darbai kūrybos baruose jau yra tapę mūsų kultūros atramos taškais bei visuomeninio veikimo kelrodžiais.

„Esame ir būsime nepaprastai dėkingi jums, gerbiami laureatai, kad atskiriems mūsų istorijos ir dabarties tėkmės epizodams suteikiate – o kartais ir grąžinate – prasmę. Juk būtent meno kūrėjų, kultūros darbuotojų atsidavęs, kantrus, profesionalus, atidus ir jautrus veikimas sukuria tą terpę, kurioje galime jaustis lyg namie – įkvėptì, palaikomi, kartais panirę į diskusijas, tačiau svarbiausia – mylimi ir laukiami“, – sveikinimo kalboje sakė prezidentas.

Šalies vadovas palinkėjo, kad moderniosios Lietuvos gimtadienio – Vasario 16-osios – išvakarėse surengta apdovanojimų ceremonija dar kartą visiems primintų kultūros galią. „Nuoširdžiai sveikinu jus ir linkiu tolesnių kūrybinių įkvėpimų, tvirtybės, šviesaus optimizmo ir visokeriopos sėkmės! Kurkite, kad gyventumėte, gyvenkite, kad kurtumėte!“ – sakė prezidentas.

Atgal