VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.02.24. Baltijos šalys reikalauja NATO konsultacijų pagal 4 straipsnį

 

Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija ir kitos sąjungininkės ketvirtadienio rytą Rusijai užpuolus Ukrainą, susitarė surengti konsultacijas pagal NATO 4 straipsnį, pranešė Estijos nacionalinis transliuotojas err.ee.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas sakė: „Veiksmingiausias atsakas į Rusijos agresiją yra vienybė“.

Ji teigė, kad Estijos saugumui tiesioginės karinės grėsmės nėra, o prie išorinių sienų – ramu.

„Išplitusi Rusijos agresija kelia grėsmę visam pasauliui ir visoms NATO šalims, todėl turi būti inicijuojamos NATO konsultacijos dėl sąjungininkių saugumo stiprinimo, siekiant įgyvendinti papildomas priemones NATO sąjungininkių gynybai užtikrinti", – sakė K. Kallas.

Diskusijų metu Estijos užsienio reikalų ministerija pristatys šalies nuomonę, kaip stiprinti NATO atgrasymo ir gynybos poziciją Baltijos regione. Tą patį padarys ir gynybos ministerija.

Pagal NATO sutarties 4 straipsnį sąjungininkės gali rengti konsultacijas, kai tik jaučia grėsmę kurios nors sąjungininkės teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui.

Nuo Aljanso įkūrimo 1949 metais 4 straipsnis buvo aktyvuotas šešis kartus.

Latvijos vyriausybės vadovas Krišjanis Karinšas griežtai sukritikavo Rusijos pradėtą Ukrainos puolimą. „Rusijos karinė agresija prieš Ukrainos suverenumą, tautą ir demokratiją yra visiškai nepriimtina“, – rašė jis ketvirtadienį tviteryje. Esą Rusijos prezidento Vladimiro Putino atsakomybė yra ją nedelsiant nutraukti.

Latvija, anot premjero, palaiko glaudų kontaktą su savo ES ir NATO partnerėmis. „Mes raginame pradėti konsultacijas pagal NATO sutarties 4 straipsnį“, – rašė jis tviteryje.

Šis straipsnis numato konsultacijas, jei šalis narė mano, kad kyla grėsmė jos teritorijos vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui. Latvija ribojasi su Rusija ir jos sąjungininke Baltarusija. Latvijos saugumo tarnybos, K. Karinšo teigimu, dirba išplėstiniu režimu. „Būkime budrūs ir vieningi“, – rašė jis.

Latvijos prezidentas Egilis Levitas Latvijos radijui sakė, kad visos trys Baltijos šalys ir Lenkija prašys konsultacijų dėl tolesnių NATO priemonių saugumui regione stiprinti. Panašiai kalbėjo gynybos ministras Artis Pabrikas. Abu jie pažymėjo, kad Latvija šiuo metu yra saugi, jai grėsmės nėra.

Atgal