VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

06 23. Šventoji Joninėms rengia laivų paradą

Šventojoje šeštadienį prasidėjusi Joninių šventė pirmadienį žada kaip niekad įspūdingą trumpiausią metų naktį - muziką, laivų paradą ir ugnies procesiją, kupoliavimą, privilegijas Jonams ir Janinoms bei dar daug atrakcijų kiekvienam, gražiausią vasaros šventę nutarusiam pasitikti pajūryje.


Šiemet vasaros šventę apsispręsta paminėti prisimenant istorinį Janmarienburgo uostamiestį. Jo vardo kilmė veda į XVII amžių, kai atgimė ne tik pasaulietinė kultūra, bet ir Šventosios uostas. Jis šiuo neįprastu vardu ir buvo pavadintas.

Vietiniams gyventojams Janmarienburgo vardą priminė pajūrio istorijos tyrinėtojas, Šventosios gyventojas Mikelis Balčius. Tyrinėtojo teigimu, Simonas Daukantas lietuviškai Janmarienburgą pervadino Marijonine pilimi - sudurdamas Jono ir Marijos vardus. Šie faktai nulėmė sprendimą Joninių metu pabandyti atgaivinti Janmarienburgą.

Pirmadienį, kaip ir praėjusį savaitgalį, mietelio centre šurmuliuos kermošius, veiks galerija, kurioje eksponuojami Šventojoje vykusių plenerų metu menininkų sukurti kūriniai. Veiks ir Joninių informacijos centras.

Koncertuos Šventosios ir Palangos folkloro kolektyvai, svečiai iš kitų miestų. Artėjant saulėlydžiui Šventąją papuoš laivų paradas, startuosiantis nuo senojo Janmarienburgo uosto, plauksiantis pro vadinamąjį beždžionių tiltą iki naujojo uosto. Šio parado pasididžiavimas - 8 metrų ilgio jūrinė žvejų valtis su stiebais, statyta Kaune filmuotam anglų dokumentiniam filmui apie "Titaniką". Šis laivas paskui save ves žvejų valtis, baidares, vandens dviračius bei kitokias vandens transporto priemones.

Pasiekę naująjį Šventosios uostą, šventės dalyviai ant kopos įžiebs didelį šventinį laužą bei linksminsis laukdami patekant saulę.

Baidarių nuoma - www.vilniaus-baidares.lt
 
 
Atgal