VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.04.09. Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 04 08 14:33

 

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra

Politinis – strateginis lygmuo

Lendlyzas! JAV Senatas pritarė skolinimo programai. Iš esmės, tai reiškia, kad JAV galės tiekti ginkuotę ir viską, ko reikia karui prieš Rusiją ir Baltarusiją laimėti, o Ukraina už viską galės sumokėti arba grąžinti po karo.

 

Paskutinį kartą skolinimosi programa buvo taikoma Antrojo pasaulinio karo metais, kai Jungtinės Valstijos teikė pagalbą sąjungininkėms šalims, kovojusioms prieš nacistinę Vokietiją, daugiausia Sovietų Sąjungai ir Didžiajai Britanijai.

Daugelis istorikų teigia, kad ji padėjo pakreipti karo pusiausvyrą sąjungininkų naudai.

Kijeve vėl atidaroma ES atstovybė, Borelis su kompanija vyksta aplankyti Volodimiro Zelenskio, o Japonija išsiunčia 8 Rusijos diplomatus.

JT suspendavo Rusijos narystę JT Žmogaus teisių taryboje.

Operacinis lygmuo

Be pakitimų. Orkai artimiausiu metu bandys perkirsti Ukrainą rytuose šiaurės-pietų kryptimi bei išlaikyti Chersoną ir užimti Mykolajivą, o ukrainiečiai, suprantama, bandys jiems to neleisti padaryti.

Taktinis lygmuo

Padugnės Maskvoje nurodė savo nežmonėms balistinėmis raketomis apšaudyti Kramatorską. Dvi sprogo geležinkelio stotyje, kurioje virš 4000 ukrainiečių laukė evakuacijos traukinio.

Dešimtys žuvusių, tarp jų ir keturi vaikai, taip pat šimtai sužeistų civilių. Mūsų vertinimu, tai yra dar vienas, eilinis bandymas atverti Vakarams akis ir parodyti, kad rusofašistai nori sunaikinti Ukrainą ir ukrainiečius. Vakarai spyriojasi ir nenori to matyti.

Ukrainiečių pajėgos Donecke ties Sieverodonecku sudaužė rusų pajėgas ir privertė jas atsitraukti maždaug 10 km į rytus, paliekant Kreminos gyvenvietę. Tai pirma didesnė pergalė rytuose.

Rusai toliau raketomis apšaudo didžiausius Ukrainos miestus, oro pavojaus sirenos aidi dieną ir naktį didžiojoje Ukrainos dalyje.

Mindaugas Sėjūnas, Aurimas Navys, VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra

Nuotraukos: gesinamos liepnos po raketų smūgio Dnipro

Atgal