VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.06.12.Nausėdienė: Ukrainos centras – prieglobstis, padėsiantis išsaugoti ukrainiečių tautos gyvybingumą

Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė šeštadienį Vilniuje atidarė Ukrainos centrą, įsikūrusį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijoje. Šventiniame renginyje nuotoliniu būdu dalyvavo Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska.

„Kiekvienas Lietuvoje stengiamės Jums padėti – kiek tik galime, todėl šiandien esame kartu. Tesėdami abipusį įsipareigojimą, duotą istorinio civilizacinio lūžio akivaizdoje, susitinkame Ukrainos dainiaus Taraso Ševčenkos vardu pavadintoje Vilniaus gatvėje ir kartu, taikos vardan, atidarome integracinę erdvę – Ukrainos centrą", – kreipdamasi į Oleną Zelenską sakė D. Nausėdienė.

Ukrainos centras įsteigtas Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva, bendradarbiaujant Lietuvos Respublikos Prezidentūrai, Ukrainos ambasadai Lietuvoje ir VDU.

„Kartu su partneriais pažadėjome vieni kitiems aktyviai bendradarbiauti ir daryti viską, kad Lietuvoje Ukrainos gyventojai rastų saugų prieglobstį, medicininę ir socialinę pagalbą, švietimo paslaugas, o svarbiausia, galėtų puoselėti savo kultūrą ir išsaugotų tautos gyvybingumą", – sakė Lietuvos pirmoji ponia.

Pasak D. Nausėdienės, turime siekti, kad karui pasibaigus Ukrainos vaikai grįžtų namo stiprūs ir išsilavinę, pasirengę kurti savo Tėvynę tokią, kokią ją nori matyti patys.

Lietuvos pirmosios ponios teigimu, Ukrainos centras Lietuvoje gali daug nuveikti telkdamas intelektualinį potencialą, plėtodamas kultūrinę diplomatiją – ilgainiui visa tai galėtų prisidėti prie instituto, skirto remti Ukrainos pasirengimą narystei Europos Sąjungoje, įkūrimo ir kitų svarbių  bendrų tikslų įgyvendinimo.

Ukrainos pirmoji ponia O. Zelenska taip pat sveikino į renginį susirinkusius ukrainiečius, padėkojo Lietuvos Prezidentui, pirmajai poniai ir šalies žmonėms už tai, kad jos tautiečiai Lietuvoje jaučiasi saugiai. O. Zelenska  pasidžiaugė, kad pirmasis toks Europoje Ukrainos centras taip pat taps saugiu prieglobsčiu ukrainiečiams, ypač moterims ir vaikams. Jos teigimu, ukrainiečiai čia galės sulaukti visokeriopos pagalbos bei turės erdvę savo susibūrimams ir kultūros sklaidai.

Atidarant Ukrainos centrą taip pat dalyvavo Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, VDU rektorius prof. Juozas Augutis, Ukrainos centro vadovas, Nepriklausomybės Akto signataras ir buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža, užsienio šalių diplomatai Lietuvoje.

Renginyje skambėjo garsių Lietuvos ir Ukrainos menininkų atliekama ukrainietiška muzika. VDU Švietimo akademijos erdvėje vyko centre savanoriaujančių nevyriausybinių organizacijų mugė.

Atgal