VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

03.31. Ekspertų Uhane ataskaita: tikėtina, kad koronavirusu žmonės užsikrėtė per tarpinį gyvūną

Tarptautinės ekspertų misijos Uhane ataskaitoje daroma išvada, kad labai tikėtina, jog koronavirusas nuo šikšnosparnio žmogui pirmiausiai buvo perduotas per tarpinį gyvūną. Ataskaitoje taip pat atmetama laboratorinio incidento galimybė.

Ekspertai tikino, kad tarpinio nešiotojo hipotezė laikoma „galima arba labai galima“, o teorija, jog virusas galėjęs išplisti iš laboratorijos, yra laikoma „itin mažai tikėtina“, teigiama galutinėje ilgai lauktos ataskaitos versijoje, kurios kopijos pirmadienį sulaukė naujienų agentūros AFP žurnalistai, dar prieš oficialų ataskaitos paskelbimą.

Tyrėjų misijos Uhane pabaigoje vasario 9 d. buvo surengta didelės apimties spaudos konferencija, kurios metu tarptautinė ekspertų komanda bei ekspertai iš Kinijos patikino, jog kol kas negali daryti jokių aiškių išvadų.

Vis dėlto misijos dalyviai teigė išnagrinėję kelias hipotezes ir įvertinę jų tikimybę.

Ekspertai mano, kad pirmieji SARS-CoV-2 viruso, sukeliančio COVID-19 ligą, nešiotojai yra šikšnosparniai.

Viena iš teorijų teigia, kad nuo šikšnosparnio virusas iš karto peršoko prie žmogaus. Galutinėje ataskaitos versijoje tokia teorija vertinama kaip „įmanoma arba tikėtina“.

Labiau tikėtina teorija teigia, jog šikšnosparnis virusą pirmiausia perdavė kitam gyvūnui, o šis, kaip tarpinis nešiotojas, virusą perdavė žmogui.

„Nors artimiausi susiję virusai randami šikšnosparniuose, apskaičiuota, kad šiems virusams mutuoti į SARS-CoV-2 virusą gali reikėti kelių dešimtmečių, o tai suponuoja tam tikrą tarpinę grandį“, – teigiama ataskaitoje.

„Scenarijus, apimantis tarpinį nešiotoją, yra „tikėtinas arba labai tikėtinas“, nustatė ekspertai, tačiau nenurodė, koks gyvūnas būtų galėjęs koronavirusą perduoti žmonėms.

Ataskaitoje taip pat neatmetama užsikrėtimo per šaldytą maistą teorija, nes virusas išgyvena ir žemoje temperatūroje – „įmanoma ir tai, kad virusas išplito per šaldyto maisto produktų tiekimo grandinę“.

Galiausia ataskaitoje aptariama ir išplitimo iš Uhano virusologijos instituto laboratorijos hipotezė, kurios populiarumą skatino ir buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija.

Ataskaitoje tikinama, kad iki 2019 m. gruodžio nė vienoje laboratorijoje nebuvo laikoma jokio į SARS-CoV-2 panašaus viruso. Ekspertai taip pat pabrėžė, jog Uhano laboratorijų saugumo lygis yra labai aukštas.

 

Atgal