VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

04.19. Baltarusijoje toliau kaista aistros

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka anonsavo, jog ruošiasi priimti vieną svarbiausių sprendimų per visą savo prezidentavimo laikotarpį. Apie tai jis užsiminė šeštadienį, sprendimo svarbą pabrėždamas fraze „tik per mano lavoną", praneša „BelTA". „Tai bus vienas principingiausių mano sprendimų per ketvirtį amžiaus trunkantį prezidentavimą. Tai bus labai rimta", - patikino A.Lukašenka.

Tiesa, koks tai bus sprendimas, šalies vadovas nepatikslino. Iš jo užuominų būtų galima spėti, kad tai bus prezidento dekretas. „Net jeigu manęs nebus, liaudiškai sakant, tik per mano lavoną, jiems [opozicijai] vis tiek nieko neišeis", - pabrėžė Baltarusijos vadovas.

Tos pačios dienos vakare pasirodė informacija, kad Federalinė saugumo tarnyba (FST) Maskvoje sulaikė du asmenis, planavusius Baltarusijoje karinį perversmą. Tokią informaciją išplatino TASS.

Tarnybos duomenimis, vienas iš sulaikytųjų, dvigubą pilietybę turintis Jurijus Zjankovičius į Maskvą atvyko po konsultacijų JAV ir Lenkijoje. Jis planavo susitikti su Baltarusijos karinių pajėgų vadovais ir įtikinti juos dalyvauti perversme.

„Užfiksavus šį susitikimą Rusijos specialiosios pajėgos suokalbininkus sulaikė. Vėliau jie buvo perduoti partneriams iš Baltarusijos", - pranešė FST. Patikslinama, kad nepavykęs perversmas buvo suplanuotas gegužės 9-ąją, Minske turėjusio vykti karinio parado metu.

Kiek anksčiau apie tai, jog buvo rengiamas pasikėsinimas į jį ir jo šeimą, pranešė ir pats A.Lukašenka. Pasak prezidento, sprendimą jį pašalinti palaimino aukščiausia JAV vadovybė. Jis taip pat pabrėžė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, telefoninio pokalbio su savo kolega, JAV vadovu Džo Baidenu (Joe Biden) metu, paklausė šio apie JAV spec. tarnybų rengtą pasikėsinimą į Baltarusijos vadovą, tačiau aiškaus atsakymo taip ir nesulaukė.

 

 

 

Atgal