VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

04.27. Prieš rinkimus Armėnija – Rusijos orbitoje, bet genocidą pripažinusios JAV parodė Vakarų svarbą

Atsistatydinęs ir kitą mėnesį parlamento rinkimuose greičiausiai vėl nugalėsiantis Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas spėjo pademonstruoti, kad yra Maskvai patogus partneris. Tačiau JAV sprendimas pripažinti armėnų genocidą parodė, kad svarbūs yra ir Vakarai.

N.Pašinianas pateisino rinkėjų lūkesčius dėl kovos su korupcija, politinių ir ekonominių reformų, sako Richardas Giragosianas, Regioninių studijų centro Jerevane direktorius. Tačiau jam pakenkė netikėtas, precedento neturintis Armėnijos pralaimėjimas kare su Azerbaidžanu dėl Kalnų Karabacho. Lapkritį Maskva, Baku ir Jerevanas sudarė paliaubas, kurios užbaigė šešias savaites trukusį karą, nusinešusį tūkstančius gyvybių. Remiantis susitarimu, didžioji dalis pastaruosius dešimtmečius Armėnijos kontroliuoto Kalnų Karabacho regiono buvo perduota Azerbaidžanui.
Toks žingsnis supykdė dalį armėnų, ėmusių reikalauti N.Pašiniano atsistatydinimo. Pats jis sakė neturėjęs kitos išeitis – sustabdyti karo veiksmus jo reikalavo karininkai. Pasak analitikų, N.Pašinianą, 2018 metais į valdžią atėjusį po spalvotosios revoliucijos ir surengus ilgą laiką šalyje nematytus laisvus bei sąžiningus rinkimus, iš pradžių Rusija vertino įtariai.
 

Atgal