VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

10.04. Ukrainai prognozuojami bankrotai ir bedarbystė

Ukrainos laukia ekonominė krizė, kurią lydės bankrotai, bedarbystė ir augančios kainos. Taip savo paskyroje socialiniame tinkle parašė Šalies darbdavių federacijos pirmininkas Dmitrijus Oleinikas.

Jis akcentavo tai, kad Kijevas dujas perka biržos kaina ir kuras Ukrainai kainuoja 3,5 karto daugiau negu kitoms šalims.

Ukrainos politikų vertinimu, valdžios ambicijos stumia šalį į dar nematytą krizę. Prezidentūros nuotr.

„Spalį dujų kainą įvairiose šalyse svyravo tarp 300 ir 700 eurų. Ukrainoje ji siekė 1100 eurų (naujausiomis žiniomis, ji šoktelėjo iki beveik 1,5 tūkst. eurų - aut. past.)", - patikslino specialistas.

Pasak jo, energijos šaltinio kaina įtraukiama į bet kurio galutinio produkto kainą ir netrukus ateis ta diena, kai „pirkėjai nebegalės įpirkti, o gamintojai nebegalės didinti kainų". „Tuomet gamyklos ir fabrikai sustos, žmonės liks be darbo. Bankrotai - tik laiko klausimas, - perspėjo D.Oleinikas. - O tuomet šalis taps agrarine žaliavine kolonija".

Spalio 2-ąją panašų pareiškimą padarė buvęs Ukrainos ekonomikos ministras Viktoras Suslovas. Kadangi rusiškų dujų tranzitas į Europą per Ukrainą ženkliai sumažėjo, eksministras perspėjo, kad žiemą pritrūkus dujų šildymui šalį ištiks energetinė krizė.

Opozicinės Aukščiausios Rados partijos „Opozicionnaja platforma - Za žizn" narys Ilja Kiva buvo nusiteikęs dar pesimistiškiau. Jo nuomone, rusiškų dujų tiekimas Vengrijai apeinant Ukrainą galutinai sugriaus šalį. „Taip įvyko dėl valdžios beprotiškos, nusikalstamos ekonominės ir politinės pozicijos", - pabrėžė politikas.

Priminsime, kad 15 metų sutartį dėl 4,5 mlrd. kubinių metrų dujų tiekimo kiekvienais metais Rusija su Vengrija pasirašė rugsėjo 27-ą.

Atgal