VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

11.12. Ukrainos saugumo pajėgos nešaudys į per sieną besiveržiančius migrantus

Ukrainos saugumo pajėgos nepaleis ugnies, jei migrantai mėgins prasiveržti pro šalies sieną. Tai penktadienį pareiškė Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSDC) sekretorius Oleksijus Danilovas.

„Pirmiausia mes negalime paleisti ugnies. Tai griežtai draudžiama. Kitas dalykas, turime imtis prevencinių priemonių, kad taip nenutiktų“, - sakė jis Ukrainos televizijos kanalo „1 + 1“ eteryje. NSDC sekretorius pridūrė, kad lapkričio 14 dieną Lucke vyks pasitarimas dėl padėties Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje. „Dalyvaus bent trys ministrai. Į susitikimą kviečiame Lenkijos ir Lietuvos ambasadorius. Aptarsime, kaip reaguoti į šiuos iššūkius“, – pridūrė jis. O. Danilovui pritarė ir Ukrainos vidaus reikalų ministras Denisas Monastyrskis, pabrėžęs, jog „šaunamieji ginklai nėra įrankis kovai su migracijos krize“. Kaip pavyzdį jis nurodė situaciją, kai pernai, nepaisant griežtų karantino apribojimų, didelės chasidų maldininkų grupės mėgino iš Baltarusijos atvykti į Umanę švęsti Roš-ha-šanos (žydų Naujųjų metų – red.). „Tai buvo tūkstančiai žmonių. Ir mes su tuo susidorojome nenaudodami šaunamųjų ginklų“, - sakė ministras.

Zuma Press/Scanpix
Vidaus reikalų ministerijos vadovas ketvirtadienį pranešė, kad sieną su Baltarusija papildomai sustiprins maždaug 8500 karių ir policininkų. Savo ruožtu Ukrainos Valstybės sienos tarnybos vadovas Serhiy Deyneko pabrėžė, kad šiandien Ukraina nepatiria grėsmės prie sienos su Baltarusija.
Migracijos krizė Baltarusijos pasienyje su Latvija, Lietuva ir Lenkija, kur nuo metų pradžios plūsta migrantai, smarkiai paaštrėjo lapkričio 8 dieną. Keli tūkstančiai žmonių iš Baltarusijos pusės priartėjo prie Lenkijos sienos ir nesitraukia iš pasienio zonos. Europos Sąjungos šalys apkaltino Minską tyčiniu eskalavimu ir paragino įvesti sankcijas. Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad dėl susidariusios situacijos kaltos pačios Vakarų šalys, dėl kurių veiksmų žmonės bėga nuo karo. A. Lukašenka ketvirtadienį per Baltarusijos vyriausybės posėdį sakė, kad Lenkijos saugumo pajėgos šaudo virš migrantų galvų Baltarusijos teritorijos kryptimi.

 

Atgal