VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01.25. Taivanas: Kinijos pasiųsti modernūs karo lėktuvai – nauja didelė grėsmė salai

Kinija šią savaitę pirmąkart pasiuntė į Taivano oro erdvės gynybos zoną modernių naikintuvų J-16D, patvirtino Taibėjus ir nurodė esąs susirūpinęs, kad dėl savo elektroninio slopinimo pajėgumų šie orlaiviai kelia naują pavojų salai.

Taivanui nuolat gresia Kinijos karinė invazija. Pekinas laiko autonominę demokratinę salą savo teritorijos dalimi ir ketina ją kada nors susigrąžinti, prireikus – jėga. Praeitų metų paskutiniame ketvirtyje Kinija smarkiai suintensyvino įsibrovimus į Taivano oro erdvės gynybos zoną (ADIZ). Didžiausias tokio pobūdžio incidentas įvyko spalio 4-ąją, kai į šią zoną įskrido 56 Kinijos kariniai lėktuvai.

Pekinas didino spaudimą Taivanui nuo 2016 metų, kai salos prezidente buvo išrinkta Tsai Ing-wen. Pastaroji laiko Taivaną suverenia valstybe, o ne „vienos Kinijos“ dalimi. Pernai Taivanas užregistravo iš viso 969 Kinijos karinių orlaivių įsibrovimus į jo ADIZ, rodo naujienų agentūros AFP parengta tokių pranešimų suvestinė. 2020 metais tokių incidentų buvo apytikriai 380.

Atgal