VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.06.07.B.Johnsonas laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo savo partijoje

 


Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pirmadienį laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo savo valdančiojoje Konservatorių partijoje.
Apie tai pranešė britų visuomeninis transliuotojas BBC. Balsavimą B.Johnsonas laimėjo 211 balsais prieš 148. Tai reiškia, kad jis lieka JK premjero poste. Eilinių Konservatorių partijos deputatų komiteto pirmininkas Grahamas Brady pareiškė: „Galiu paskelbti, kad parlamentinė partija tikrai pasitiki ministru pirmininku.“ Balsavimą po virtinės skandalų inicijavo 54 torių įstatymų leidėjai. B.Johnsono pergalė reiškia, kad Konservatorių partija negalės vienus metus inicijuoti balsavimo dėl pasitikėjimo juo.
Šis balsavimas yra proga „užbrėžti brūkšnį ir judėti pirmyn“, sakė Dauningo gatvės atstovas. „Premjeras džiaugiasi galimybe išdėstyti parlamento nariams savo argumentus ir primins jiems, kad kai jie yra vieningi ir sutelkę dėmesį į rinkėjams svarbius klausimus, nėra už juos galingesnės politinės jėgos“, – pridūrė atstovas netrukus po to, kai buvo paskelbta apie numatytą balsavimą. B.Johnsonui sunkiai sekasi užversti daugelį mėnesių nerimstančių etikos skandalų, ypač dėl COVID-19 karantino taisykles pažeidusių vakarėlių Dauningo gatvėje, puslapį. Gegužės pabaigoje paskelbtoje aukšto rango valstybės tarnautojos ataskaitoje apie vadinamąjį vakarėlių skandalą buvo griežtai kritikuojama taisyklių pažeidinėjimo praktika vyriausybės komplekse Dauningo gatvėje. Tyrėja Sue Gray detaliai aprašė, kaip 2020 ir 2021 metais, kai dėl COVID-19 pandemijos apribojimų Jungtinės Karalystės gyventojai negalėjo organizuoti jokių susibūrimų ar net lankyti mirštančių giminaičių, Dauningo gatvės darbuotojai rengė vakarėlius, kuriose buvo vartojamas alkoholis. S.Gray nurodė, kad „aukščiausio lygio vadovų komanda“ turi prisiimti atsakomybę už „vadovavimo ir vertinimo klaidas“. Ministras pirmininkas sakė „nuolankiai“ prisiimantis „visą atsakomybę“, tačiau tvirtino, jog dabar laikas „judėti pirmyn“ ir sutelkti dėmesį į nukentėjusią šalies ekonomiką ir karą Ukrainoje. Tačiau vis daugiau konservatorių manė, kad B.Johnsonas, charizmatiškas lyderis, atvedęs partiją į pergalę 2019 metais vykusiuose visuotiniuose, kuriuose toriai užsitikrino tvirtą daugumą parlamente, dabar yra kliuvinys.
 

Atgal