VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.10.20. Žiniasklaida: Rusijos stačiatikių bažnyčia perka nekilnojamąjį turtą prie Norvegijos karinių bazių

 

 Rusijos stačiatikių bažnyčia pastaraisiais metais nusipirko Norvegijoje kelis nekilnojamojo turto objektus, kai kurie iš jų yra prie karinių bazių, praneša leidinys „Dagbladet“.

Su Maskvos patriarchatu susijusi Bergeno stačiatikių bendruomenė įsikūrė prie vieno svarbiausių Norvegijos ginkluotųjų pajėgų objektų – Hakonsverno uosto ir karinio laivyno bazės. Turto registras rodo, kad 2017 metais stačiatikių Kristaus Apreiškimo kongregacija įsigijo maldos namus Sioreidėje. Pastatas yra ant kalvos, už trijų kilometrų nuo Hakonsverno. Iš jo atsiveria vaizdas į šią Norvegijos karinių jūrų pajėgų bazę.

Rusijos stačiatikių bažnyčia

Anksčiau religinė bendruomenė buvo įsikūrusi Bergeno centre. Rusijos stačiatikių bažnyčia turi nekilnojamojo turto ir Rugalano provincijoje, konkrečiai – Klepo, Briunės ir Karmojaus miestuose. Tos pačios provincijos Stavangerio mieste buvęs tenykštės rusų stačiatikių bendruomenės vadovas turi nekilnojamojo turto prie NATO jungtinio karinio centro. Jo namas yra už kilometro nuo šio svarbaus karinio objekto. Be to, Finmarko regione, prie Rusijos sienos, stačiatikių bendruomenė įsigijo nekilnojamojo turto 2015 metais. Norvegų mokslininkė Alfa Sefland Winge pažymi, kad tokie nekilnojamojo turto objektai prie karinių bazių gali sukelti problemų. „Galimas daiktas, kad tokie pastatai naudojami ne religiniams tikslams. Iš jų galima slopinti ryšį, klausytis pokalbių, valdyti bepilotes skraidykles ir t. t.“, – sakė ekspertė. Kristaus Apreiškimo kongregacijos dvasininkas Dmitrijus Ostaninas žurnalistus tikino, kad jo cerkvė nekelia grėsmės. „Aš kartu su savo parapijiečiais, kurių daugumą dabar sudaro pabėgėliai, darau visa, kad padėčiau ukrainiečiams. Mes teikiame ir finansinę pagalbą – remiame krizių centrą Dnipre, kuris išveža vaikus iš subombarduotų miestų į saugias vietas. Taip, patriarchas Kirilas palaiko šį siaubą, bet to negalima pasakyti apie visus žmones, kurie išpažįsta stačiatikybę“, – teigė jis. Rugsėjo 25 d. patriarchas Kirilas pareiškė, jog kare su Ukraina rusų kareiviai atlieka savo pareigą tėvynei ir visuomenei, todėl jų veiksmus galima laikyti pasiaukojimu. Anot jo, žuvusiems rusų kareiviams bus atleistos visos nuodėmės.

Atgal