VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.10.22.V. Zelenskis: Rusija sulaiko grūdų eksportą iš Ukrainos

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį apkaltino Rusiją tyčia sulaikant grūdų eksportą iš Ukrainos uostų į Afrikos bei Azijos šalis.

„Šiandien daugiau kaip 150 laivų laukia eilėje, kol galės įvykdyti sutartinius įsipareigojimus dėl mūsų žemės ūkio produktų tiekimo“, – vaizdo kreipimesi sakė V. Zelenskis.

„Tai dirbtinai sukelta eilė. JI susidarė tik dėl to, kad Rusija tyčia sulaiko laivų plaukimą“, – sakė jis.

V. Zelenskis konkrečiai nenurodė, kodėl susidaro eilės, bet sakė, kad tarp paveiktų šalių yra Alžyras, Bangladešas, Kinija, Egiptas, Indonezija, Irakas, Libanas, Marokas ir Tunisas.

Jo teigimu, „dėl Rusijos sulėtinimo“, Ukraina negali eksportuoti „maždaug trijų milijonų tonų maisto“.

„Rusija daro viską, kad mažiausiai šimtai tūkstančių žmonių taptų migrantais per prievartą, prašysiančiais prieglobsčio... ar mirsiančiais nuo bado“, – pridūrė jis.

Liepos pabaigoje Turkija ir Jungtinės Tautos tarpininkavo istoriniam susitarimui su Maskva ir Kyjivu, pagal kurį nepaisant Rusijos blokados Ukraina gali iš trijų savo Juodosios jūros uostų eksportuoti grūdus.

Tačiau Rusija kritikavo susitarimą, skundžiasi, kad nukentėjo jos pačios eksportas ir nepateikdama įrodymų teigia, kad dauguma Ukrainos eksporto keliauja į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur grūdų reikia labiausiai.

 

 

 

 

Atgal