VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.01.07. Jungtinė Karalystė ir Graikija artėja prie susitarimo dėl Partenono marmuro grąžinimo

Britų muziejus netrukus gali grąžinti Graikijai Partenono marmurines skulptūras pagal „kultūrinius mainus“ su Atėnais, skelbia žiniasklaida.

Antikines skulptūras, dar vadinamas Elgino marmuru, XIX amžiaus pradžioje iš Atėnų Akropolio Partenono šventyklos paėmė britų diplomatas, Elgino grafas Thomas Bruce'as. Pranešama, kad slaptos derybos tarp Britų muziejaus vadovo George‘o Osborne‘o – buvusio Jungtinės Karalystės iždo kanclerio – ir Graikijos ministro pirmininko Kiriako Micotakio vyksta jau metus.

Partenono marmuras

Laikraštis „Daily Telegraph“, cituodamas savus šaltinius pranešė, kad pagal šį sandorį, kuris iš esmės yra skolinimo sutartis, 2 500 metų senumo eksponatai gali būti grąžinti „anksčiau negu vėliau“. Tokiu susitarimu būtų galima apeiti teisinį draudimą muziejui išsklaidyti savo didžiulę kolekciją. Tikėtina, kad Londonas atsiųstų keletą objektų ilgalaikio skolinimo pagrindu, o Atėnai atsilygintų tam tikromis senovės graikų laikų vertybėmis. Tačiau nesitikima, kad tokia sutartis užbaigs ilgai besitęsiantį ginčą dėl 17 skulptūrų ir dalies frizo. „Daily Telegraph“ rašė, kad Graikija ketina ir toliau daryti spaudimą, kad skulptūros teisiškai priklausytų jai. Graikija tikina, kad skulptūros buvo pavogtos, kai Elgino grafas buvo Britanijos ambasadorius Osmanų imperijoje, ir jau seniai agituoja už jų grąžinimą, o Jungtinė Karalystė tvirtina, kad jos buvo paimtos teisėtai. Jų grąžinimas tebėra labai opus klausimas, nes didžiulėje Britų muziejaus kolekcijoje yra daug eksponatų, kuriuos kitos šalys dabar laiko Britų imperijos kūrėjų grobiu, o vyriausybė baiminasi sukurti precedentą. „Mes viešai pareiškėme, kad aktyviai ieškome naujos Partenono partnerystės su mūsų draugais Graikijoje, ir, įžengus į naujus metus, vyksta konstruktyvios derybos“, – sakė atstovas spaudai.
 

 

Atgal