VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.02.09. C3S: Antarktidoje ledo padengtas vandenyno plotas sausį buvo mažiausias per visą istoriją

Mokslininkai pranešė, kad sausio mėnesį Antarktidoje vandenyno plotas, kurį dengia ledas, buvo mažiausias per visą istoriją.

Remiantis Europos Sąjungos klimato kaitos tarnybos „Copernicus“ (C3S) duomenimis, praeitas mėnuo taip pat buvo trečias šilčiausias sausio mėnuo Europoje, o Naujųjų metų dieną kai kuriose žemyno dalyse temperatūra sumušė visų laikų rekordus.

Antarktidoje jūros ledo plotas buvo 31 proc. mažesnis už vidurkį ir gerokai mažesnis už ankstesnį sausio mėnesio rekordą.

„Copernicus“ teigimu, ledo koncentracija Arktyje taip pat buvo mažesnė už vidutinę. Ji buvo 4 proc. mažesnė už vidutinę, o tai yra trečias mažiausias sausio mėnesio rodiklis.

Tirpstantis jūros ledas neturi pastebimo poveikio jūros lygiui, nes ledas jau yra vandenyno vandenyje.

Antarktida

Tačiau tai kelia problemų, nes padeda spartinti visuotinį atšilimą.

Kai vietoje balto jūros ledo, kuris iki 90 proc. Saulės energijos atiduoda atgal į kosmosą, atsiranda tamsi neužšalusi jūra, vanduo sugeria panašią dalį Saulės šilumos.

Visame pasaulyje praėję metai buvo penkti ar šešti šilčiausi per visą istoriją, nepaisant vėsinančio natūralaus meteorologinio reiškinio „La Nina“. Europoje užfiksuota karščiausia visų laikų vasara, dėl kurios žemyne kilo gyvybių pareikalavusios sausros ir miškų gaisrai.

„Copernicus“ teigė, kad praėjusį mėnesį daugelyje Europos šalių, įskaitant Balkanus ir Rytų Europą, kur Naujųjų metų dieną buvo rekordiškai šilta, temperatūra buvo aukštesnė už vidutinę.

Kitur aukštesnė temperatūra taip pat užfiksuota rytinėje JAV dalyje, Kanadoje ir Meksikoje.

„Šios ekstremalios temperatūros tebėra apčiuopiamas besikeičiančio klimato poveikio ženklas daugeliui regionų ir gali būti suprantamos kaip papildomas įspėjimas apie būsimus ekstremalius reiškinius“, – pareiškime teigė „Copernicus“ klimato kaitos tarnybos vadovo pavaduotoja Samantha Burgess.

„Pasaulinės ir regioninės suinteresuotosios šalys privalo imtis skubių veiksmų, kad sušvelnintų pasaulinės temperatūros kilimą“, – pridūrė ji.

Tačiau Sibire, Afganistane, Pakistane ir Australijoje temperatūra buvo žemesnė už vidutinę.

 

 

Atgal