VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.03.07. Rusija Bachmuto užėmimą vadina svarbiu tolesniam puolimui Rytų Ukrainoje

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį pareiškė, kad pramoninio Bachmuto miesto Rytų Ukrainoje užėmimas yra labai svarbus norint pradėti tolesnį puolimą platesniame Donecko regione.

„Šis miestas yra svarbus Ukrainos karių gynybos centras Donbase. Jo užėmimas leis vykdyti tolesnes puolamąsias operacijas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gynybinių linijų gilumoje“, – per televizijos transliuotą karininkų susitikimą sakė S.Šoigu. Bachmuto mieste, kadaise garsėjusiame putojančio vyno gamyba ir druskos kasyklomis, prieš karą gyveno apie 80 000 žmonių.

Tačiau Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk antradienį regioninei žiniasklaidai sakė, kad dabar liko mažiau nei 4 000 civilių. „Kiek mums žinoma, šiandien Bachmute liko maždaug 38 vaikai“, – sakė I.Vereščuk. Tiek Maskva, tiek Kyjivas antradienį pareiškė, kad kova pareikalavo milžiniškų priešingos pusės karinio personalo aukų. Ukrainos kariškiai teigė, kad Maskvos pajėgos vykdo atakas prieš Bachmutą ir jo apylinkes „nepaisydamos didelių nuostolių“. Tuo tarpu S.Šoigu teigė, kad per pastarąsias kovas dėl miesto Ukrainos pajėgos esą patyrė „gerokai daugiau nuostolių“. Nė viena pusė nėra paskelbusi oficialių duomenų apie kovų Donecko regione, kurį Maskva teigė pernai prijungusi prie Rusijos, aukų skaičių. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį sakė nurodęs kariuomenei surasti pajėgų ir pastiprinti šalies rytinio Bachmuto miesto gynybą. „Nurodžiau [Generalinio] štabo viršininkui surasti tinkamų pajėgų ir padėti vaikinams Bachmute. Nėra tokios Ukrainos dalies, kurios... esą galima atsisakyti“, – tradiciniame vakaro kreipimesi į ukrainiečius pabrėžė prezidentas. Mūšis dėl Bachmuto tapo kruviniausiu ir ilgiausiai trunkančiu per metus Rusijos invazijos Ukrainoje, nors analitikai teigia, kad šis miestas neturi didelės strateginės reikšmės. Analitikai sako, kad tiek Rusija, tiek Ukraina stengėsi išsekinti viena kitą, siekdamos apriboti savo priešininko galimybes artimiausiais mėnesiais surengti tolesnį puolimą.

Atgal