VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

04.05. Vakarų fronte nieko naujo

Rimvydas Valatka

Premjerės patarėja po šv. Velykų, kurias „maximų“ reklamos mėnesį lyg kokią valstybės paslaptį koduotai vadino „pavasario švente“, visiems pažadėjo saldainį vietoj margučio. Kažkas tuoj pat įprastai karantino metui pasipiktino tonu, palyginimu ir dar balažin kuo ir dėl ko. Vakarų fronte tą dieną nenutiko nieko naujo.

Tą parą, kai, pasibaigus Didžiajam penktadieniui, buvo areštuotas Vilniaus tarybos narys, Laisvės p. atstovas Jaunius, paryčiais ėjęs sudrausminti policijos, kuri sostinės Krivūlės gatvėje bandė drausminti kantrybę ir triukšmo pojūtį praradusią kelių namų ūkių kompaniją, susirgo įprasti 833 ir mirė įprasti 7 žmonės nuo 30 m. iki 39-erių ir nuo 60-ies iki 89-erių.

Taip, kaip paskutinį Pirmojo pasaulinio karo mėnesį žuvus Remarque’o herojui, eiliniui Pauliui Boimeriui, tą dieną Vokietijos kariuomenės pranešime apsiribota vienu sakiniu – Vakarų fronte nieko naujo, taip ir Lietuvoj, kalbėdami apie žmonių mirtį, įpratom apsiriboti tuo vienu sakiniu. Visi kiti sakiniai, šimtai tūkstančių mūsų sakinių yra apie tai, kaip valdžia mus užkniso.

Atgal