VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

09.09. Su NATO Jungtinių jūrinių pajėgų vadu susitikęs viceministras Ž. Tomkus: „Baltijos jūros gynyba turi svarbų vaidmenį užtikrinant Lietuvos saugumą“

Rugsėjo 8 d. krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus susitiko su Lietuvoje apsilankiusiu NATO Jungtinių jūrinių pajėgų vadu viceadmirolu Keithu Blountu, su kuriuo aptarė saugumo situaciją Baltijos jūros regione ir jūrinėje dimensijoje įgyvendinamas Rusijos atgrasymo priemones.

„Dabartinių grėsmių fone mūsų regionui ypatingai svarbu užtikrinti Aljanso gebėjimą greitai reaguoti jūrinėje dimensijoje ir užtikrintai atremti konvencines grėsmes Baltijos jūroje. Tai turi atsispindėti NATO bei sąjungininkų pratybų scenarijuose“, – susitikimo metu svečiui sakė viceministras Ž. Tomkus.

Savo ruožtu, viceadmirolas K. Blountas patvirtino, kad NATO jūrinis komponentas skiria didelį dėmesį Baltijos jūros saugumui. Toliau bendradarbiaujama vystant jūrinio paveikslo pajėgumą – toks pajėgumas prisidės prie bendro situacijos Baltijos jūroje vertinimo ir suvokimo.

Viceadmirolas akcentavo, kad jūrinių pajėgumų buvimas Baltijos jūroje turi tiesioginį poveikį NATO atgrasymo ir gynybos stiprinimui regione.

Viešėdamas Lietuvoje viceadmirolas K. Blountas taip pat susitiko su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Valdemaru Rupšiu, Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų vadu jūrų kapitonu Giedriumi Premenecku, Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktoriumi Vaidotu Urbeliu ir Gynybos štabo atstovais, su kuriais aptarė NATO gynybos planų vystymo klausimus bei NATO nuolatinių kovinių laivų grupės lankymosi Lietuvos vandenyse svarbą.

K. Blountas vizito metu susipažino su Lietuvos karinių jūrų pajėgų vystomais projektais bei sąveikos su NATO jūrinio komponento aktualijomis ir ateities perspektyvomis.

NATO jūrinio komponento vadas Aljanso vadovybei teikia karinį patarimą su jūrine dimensija susijusiais klausimais. Jo operaciniam pavaldumui yra priskirtos dvi kovinių ir dvi priešmininių laivų nuolatinės parengties grupės (angl. santr. SNMG1, SNMG2, SNMCMG1, SNMCMG2).  

Pažymėtina, kad Lietuva reguliariai skiria minų medžiojimo laivus į NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų grupę 1, o 2020 m. antrąjį pusmetį minėtai grupei vadovavo Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkas ir štabo aprūpinimo laive ,,Jotvingis” (N42) įkurdintas grupės štabas. 

 

KAM/G.Maksimovic-Alkema nuotr.        

 

 

 

Atgal