VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08.24. Premjeras: Astravo AE išlieka iššūkiu Baltijos šalims ir visam regionui

Premjeras Saulius Skvernelis, Rygoje dalyvavęs neformaliame Baltijos šalių ministrų pirmininkų susitikime, kuris skirtas Baltijos kelio 30-mečiui, pabrėžė, kad Astravo AE išlieka iššūkiu Baltijos šalims ir visam regionui.

„Astravo AE išlieka iššūkiu Baltijos šalims ir visam regionui. Projekto status quo nesikeičia - tarptautinių ekspertų išvados lieka neįgyvendintos, tačiau deklaruojami AE paleidimo planai. Lietuva laikosi nekintančios pozicijos. Astravo AE saugos problemos turėtų būti išspręstos iki jai pradedant veikti", – pabrėžė Vyriausybės vadovas.  

 EPA-Eltos nuotr.
Akcentuota, jog svarbu išlaikyti regiono vienybę, siekiant išvengti „nešvarios", pagamintos nesilaikant tarptautinių branduolinės saugos bei aplinkosaugos standartų, elektros energijos patekimo į Baltijos šalių rinką.

Per Baltijos šalių premjerų darbo pietus aptarti pagrindiniai regioninio bendradarbiavimo klausimai, užsienio politikos ir ES aktualijos.

Premjeras padėkojo latviams už Latvijos pirmininkavimo Baltijos Ministrų Tarybai metu pasiektą pažangą įgyvendinant bendrus prioritetus. Jis taip pat pažymėjo, kad Estija buvo išrinkta nenuolatine JT Saugumo Tarybos nare 2020-2021 m., tai yra visų trijų valstybių laimėjimas.

Pabrėžta, kad Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimas su ES per Lenkiją tapo negrįžtamu procesu, tačiau būtina laikytis sutarto grafiko, kad šis strateginis tikslas būtų įgyvendintas jau 2025 m. 

Pasak S. Skvernelio, toli pasistūmėta projekto „Rail Baltica" srityje, tačiau, norit laiku ir sėkmingai įgyvendinti šį projektą, reikalinga pakankama ES finansinė parama.

Aptarti kiti aktualūs klausimai: ES aktualijos, transatlantiniai santykiai ir metų pabaigoje įvyksiantis NATO vadovų susitikimas.

 Susitikime su Latvijos Seimo pirmininke Inara Mūrniece premjeras pažymėjo, kad Baltijos kelias - aukščiausia Baltijos tautų vienybės išraiška ir prasmingas simbolis, pabrėžė tolesnio trijų Baltijos valstybių bendradarbiavimo visais lygiais ir visose srityse svarbą.

„Šiandien džiaugiamės išskirtine proga, nes kartu minime Baltijos kelio 30-ąsias ir Baltijos Ministrų Tarybos įkūrimo 25-ąsias metines. Didžiuojamės tuo, ką mūsų šalys pasiekė per pastaruosius 30 metų. Išties nuveikėme daug, o mes visos – kartu ir pavieniui – tapome sėkmės pavyzdžiu, kuriuo nori sekti kitos valstybės", – sakė S. Skvernelis.

Atgal