VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08.27. Lietuvoje lankosi Rusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai

Rugpjūčio 27-28 d. Rusijos ginkluotės kontrolės inspektorių grupė Lietuvoje atliks pasirinktojo rajono inspekciją pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 2011 m. Vienos dokumentą dėl pasitikėjimą ir saugumą stiprinančių priemonių.

 

Inspekcijos metu pasirinktame rajone, kurio plotas iki 20 000 km², Rusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai turės galimybę apsilankyti inspekcijos rajone esančiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose, susipažinti su jų veikla, pabendrauti su personalu, išklausyti Krašto apsaugos Savanorių pajėgų ir Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadų pranešimus. Vadovaujantis 2011 m. Vienos dokumento nuostatomis, ginkluotės kontrolės inspektoriams bus sudaryta galimybė apskristi pasirinktą rajoną Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparniu ir įsitikinti, ar nėra vykdoma nedeklaruota karinė veikla.

 

2011 m. Vienos dokumentas įpareigoja ESBO priklausančias valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius. Remiantis 2011 m. Vienos dokumentu, kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo stambaus masto karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

 

Remiantis inspekcijos metu gauta informacija Rusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai parengs ir ESBO vidiniu tinklu  išplatins ataskaitą, kurioje pateiks vertinimą, kaip Lietuva laikosi 2011 m. Vienos dokumento įsipareigojimų.

 

Šiemet tai bus antrasis Rusijos ginkluotės kontrolės inspektorių vizitas Lietuvoje pagal 2011 m. Vienos dokumentą – balandžio mėn. jie lankėsi su vertinamuoju vizitu. Lietuvos ginkluotės kontrolės inspektoriai šiais metais Rusijoje lankėsi du kartus: sausio mėn. su vertinamuoju vizitu, o vasario mėn. su inspekcija.

Atgal