VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09.09. Kopenhagoje aptartas Lietuvos ir Danijos bendradarbiavimas gynybos srityje

Rugsėjo 5–6 d. Krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas lankėsi Kopenhagoje, kur susitiko su Danijos gynybos ministerijos nuolatinio valstybės sekretoriaus pavaduotoju Kasper Hoeg-Jensen ir politikos direktoriumi Peter Michael Nielsen. 

„Esame tvirtai įsipareigoję stengtis dėl savo saugumo. Investuojame į kariuomenės stiprinimą ir modernizavimą. Vertiname sąjungininkų buvimą Lietuvoje ir stengiamės jį išlaikyti“, – susitikime  sakė V. Umbrasas. 

Krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas su Danijos gynybos ministerijos nuolatinio valstybės sekretoriaus pavaduotoju K. Hoeg-Jensen pasirašė dvišalį susitarimą dėl įslaptintos informacijos abipusės apsaugos.

Viceministras taip pat aplankė ir Lietuvos kariuomenės  Karinių jūrų pajėgų laivų 

„Žemaitis“ ir “Skalvis” karius, kurie dalyvauja pratybose „Northern Coasts 2019“ („ Šiaurės krantai 2019“).  Vienos didžiausių šiais metais pratybų Baltijos jūroje vyksta Danijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje.  Lietuvai šiose pratybose atstovauja patrulinis laivas P11 „Žemaitis“ ir minų medžiojimo laivas M53 „Skalvis“. Pratybų „Šiauriniai krantai“ metu paprastai vykdomas platus spektras karinių mokymų jūroje.

Lietuvą ir Daniją gynybos srityje sieja ilgametė partnerystė beveik nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Šalys kartu dalyvauja tarptautinėse  pratybose, operacijoje Irake “Inherent Resolve”, vyksta bendradarbiavimas NATO ir JEF rėmuose. Motorizuotoji pėstininkų brigada “Žemaitija” yra afilijuota į Danijos diviziją.Danijos karininkas plk. Jakob Sogard Larsen vadovauja Lietuvoje įsteigtame NATO Pajėgų integravimo vienetui. 

Danija yra viena aktyviausių NATO oro policijos misijos dalyvių Baltijos šalyse., šiuo metu vykdantys misiją jau septintą kartą.
Šalis taip pat yra prisidėjusi prie daugiašalių Baltijos šalių projektų vystymo: BALTRON (Baltijos karinė jūrų eskadra), BALTNET (Baltijos oro erdvės stebėjimo tinklas), BALTDEFCOL (Baltijos gynybos koledžas Tartu, Estijoje).

Atgal