VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.10.08. Kada bus prieita iki legendinio ir nenugalimojo T-34?

Dominykas Vanhara

 

Kaip žinia, Ukrainai vis sėkmingiau vystant savo kontrpuolimą net keliomis kryptimis iš karto, o rusų gynybai byrant, ateina neišvengiamas tokio kontrpuolimo rezultatas – karo trofėjai, kurių apstu, nes, vos ukrainiečiams stipriau užpuolus, rusai iš karto viską meta ir puola bėgti.

Tačiau su gausiais karo trofėjais ateina ir problemos: pasigirsta vis garsesni ukrainiečių skundai, kad tankai T-90 yra super, bet jų vos kelis pavyko perimti, nes jų patys rusai turi mažai ir, matomai, taupo. T-80 yra irgi gerai, T-72 – na, ką padarysi, tiks ir tokie. Bet va ką daryti su vis gausiau užtrofėjinamais tankais T-62, kurių vis daugėja ir daugėja? Tokie tankai Ukrainai yra kaip lagaminas be rankenos – išmest gaila, o tempt sunku. Nes senas chlamas, mažiausiai pusės amžiaus senumo, be to, visai kitos bazės, o ir amunicija kito kalibro…

Bet šios Ukrainos problemos su gausiais karo trofėjais atskleidžia kur kas didesnes problemas priešingoje pusėje: sistemiškai įvertinus Ukrainos generalinio štabo duomenis, o taip pat Oryx duomenis, kurie fiksuoja tik tuos nuostolius, dėl kurių yra nuotrauka arba vaizdo įrašas, Rusija jau prarado nuo 40 iki 75 proc. savo eksploatacijoje turėtų tankų, kas reiškia, kad pradeda traukti visokį šlamštą iš ilgalaikio saugojimo sandėlių, įskaitant ir T-62 tankus (kurie dar sugeba užsivesti).

Įdomu, o kai Rusijos kariuomenės ilgalaikio saugojimo sandėliuose baigsis ir užsivedantys T-62, ką tada rusai darys? Kas ten toliau pagal eilę? T-55? Kada pagaliau bus prieita iki paskutiniojo Rusijos kozirio – legendinio ir nenugalimojo T-34?

 

Atgal