VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.03.06. Lietuvos ir Japonijos parlamentarai sutarė stiprinti parlamentinį bendradarbiavimą ir dvišalius ryšius

 

Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Japonija grupės delegacija – Seimo Pirmininko pavaduotojas Vytautas Mitalas, grupės pirmininkas Arūnas Valinskas, grupės nariai Vytautas Gapšys ir Algirdas Sysas – kovo 2–3 d. lankėsi Tokijuje (Japonija), kur susitiko su Japonijos parlamento nariais ir kitų institucijų atstovais, lietuvių bendruomene Japonijoje bei dalyvavo Lietuvos Respublikos ambasados Japonijoje surengtame priėmime Lietuvos valstybės atkūrimo 105-mečio ir Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Susitikime su Japonijos–Lietuvos draugystės grupės pirmininku Hirofumiu Nakasone ir užsienio reikalų viceministru, Japonijos Patarėjų Rūmų nariu Šingo Miyake V. Mitalas akcentavo 2023 m. paskelbtos Lietuvos ir Japonijos strateginės partnerystės svarbą ir pažymėjo, kad Seimas yra pasirengęs stiprinti parlamentinį dialogą ir taip prisidėti prie šios strateginės partnerystės parlamentinio dėmens.

 

H. Nakasonė pasidžiaugė po COVID-19 pandemijos atsinaujinusiu bendradarbiavimu bei išsakė viltį, kad keitimasis vizitais duos reikiamą impulsą ryšių stiprėjimui įvairiose srityse, pažymima pranešime.

 

Seimo delegacija, susitikime su Japonijos Patarėjų Rūmų ir Atstovų Rūmų nariais, dalyvaujant Taipėjaus ekonomikos ir kultūros atstovybės Japonijoje vadovui Frankui Hsieh Chang-tingui, aptarė geopolitines grėsmes ir paramos demokratinėms valstybėms svarbą. Japonijos parlamentarai daug dėmesio skyrė Rusijos inicijuotam karui Ukrainoje, gynybos ir saugumo temoms.

 

Priėmimo Lietuvos valstybės atkūrimo 105-mečio ir Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga metu Seimo Pirmininko pavaduotojas V. Mitalas ir grupės pirmininkas A. Valinskas kartu su Lietuvos Respublikos ambasadoriumi Japonijoje Aurelijumi Zyku už ilgametį Lietuvos ir Japonijos ryšių puoselėjimą ir Lietuvos kultūros skleidimą Japonijoje Lietuvos generaliniam garbės konsului Šigehirui Komarui įteikė originalią paties Čiunės Sugiharos 1940 m. išduotą vizą, kurią dovanojo Sugiharos muziejus Kaune. Š. Komaru, šiuo metu Fukujamoje (Hirošimos prefektūra) įrengiantis Lietuvos kultūros ir meno centrą, svariai prisideda prie Lietuvos žinomumo Japonijoje didinimo, rašoma pranešime.

 

Vizito metu Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Japonija delegacija taip pat lankėsi Memorialiniame tremčių į Sibirą muziejuje, kur aptarė galimą bendradarbiavimą istorinės atminties įprasminimo srityje. Seimo Pirmininko pavaduotojas V. Mitalas davė interviu vienam didžiausių Japonijos laikraščių „Yomiuri Shimbun“, A. Valinskas – Japonijos dienraščiams „Sankei Shimbun“ ir „Mainichi Shimbun“.

 

 

Atgal