VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.06.02. Prezidentas: vienintelis būdas išspręsti Europos saugumo problemas – Ukrainos pergalė

Rusijos imperinės ambicijos kelia egzistencinę grėsmę ne tik Ukrainai, bet ir visai Europai, todėl politinė, ekonominė ir karinė pagalba ukrainiečiams šiandien yra vienintelis tiesus kelias sprendžiant saugumo problemas žemyne, pabrėžė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, ketvirtadienį Kišiniove kreipdamasis į 47 Europos valstybių vadovus.

„Niekas kitas, tik Ukraina turi nuspręsti dėl derybų su agresoriumi sąlygų ir laiko. Tačiau tam būtina sąlyga – Rusijos okupacinių pajėgų išvedimas iš Ukrainos teritorijos“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas kartu su Europos Sąjungos valstybių ir 20 kitų žemyno šalių lyderiais Moldovos sostinėje dalyvauja antrajame Europos politinės bendrijos viršūnių susitikime.

Pasisakydamas saugumo klausimams skirtoje sesijoje, šalies vadovas akcentavo būtinybę kitoms žemyno šalims ne tik remti Ukrainą, bet ir stiprinti savo pasirengimą. Tarp svarbiausių grėsmių Prezidentas pažymėjo hibridinių atakų pavojų, branduolinės saugos ir energetinio saugumo užtikrinimo klausimus, taip pat Rusijos siekį instrumentalizuoti nelegalią migraciją kaip ginklą prieš Europos valstybes.

Prezidentas Gitanas Nausėda

Europos valstybių vadovų susitikimas Kišiniove

„Mes privalome mobilizuotis ir atremti Rusijos bandymus perrašyti istoriją bei suteikti pseudofilosofinius pagrindus agresyviai imperinei politikai“, – sakė Lietuvos valstybės vadovas.

Prezidentas Europos politinės bendrijos viršūnių susitikime taip pat akcentavo būtinybę maksimaliai greitai sumažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro iš Rusijos bei „Rosatom“ įtakos atominėje energetikoje.

„Naujausiame tarptautinių sankcijų Rusijai pakete turi atsidurti „Rosatom“, dar daugiau finansų institucijų, komunikacijų sektoriaus bendrovės ir deimantų verslas“, – sakė Lietuvos vadovas.

Kreipdamasis į Europos politinės bendrijos narius, Prezidentas pabrėžė Rusijos atsakomybės už karo ir agresijos nusikaltimus Ukrainoje svarbą.

„Šiandien minėdami Tarptautinę vaikų gynimo dieną, negalime pamiršti, kad 19 tūkst. Ukrainos vaikų buvo jėga deportuoti iš savo tėvynės į Rusiją. Dar daugiau nei 2 tūkst. buvo išvežta į Baltarusiją. Mažiau nei 500 grįžo namo. Tarptautinis specialusis tribunolas būtų atsakas į šiuos faktus ir užtikrintų, kad Rusijos politinė ir karinė vadovybė neišvengs atsakomybės už karo ir agresijos nusikaltimus“, – sakė šalies vadovas.

Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimai rengiami nuo 2022 m., kai prasidėjo Rusijos agresija prieš Ukrainą. Pirmasis toks aukščiausiojo lygio susitikimas vyko pernai Prahoje.

 

 

 

Atgal