VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

08 02. Jubiliejai Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje (2)

Kelionės į Lietuvą

Mokydamasis pogrindžio seminarijoje klierikas P. Jachimecas jau nuo 1987 m. pabaigos pradėjo keliones iš Ukrainos į Lietuvą ir atgal – tapdamas savotišku kurjeriu, į Ukrainą slapta gabenančiu religinę literatūrą. Graikų apeigų katalikų bažnyčiai veikiant pogrindyje, Lietuvoje slapta buvo spausdinamos religinio turinio knygos ukrainiečių kalba. Šiame darbe daug talkino jau miręs Vilniaus arkivyskupijos kunigas Jonas Vaitonis (1941 02 03–1970 05 23–1999 08 30), Lietuvos Respublikos Seimo narys Petras Gražulis ir kiti.

Pavlo Jahimecui ne kartą tik Dievo Apvaizdos dėka, pavyko išvengti saugumiečių, jau „belipančių jam ant kulnų“. Tarkim 1988 m., kada Lvovo geležinkelio stotyje buvo pradėta intensyviai tikrinti keleivių daiktus, dokumentus, t. Pavlo, jausdamas pavojų, iš Vilniaus pirkdavo bilietą į Lvovą, o išlipdavo Krasne, nepasiekęs Lvovo. Iš čia Lvovą pasiekdavo autobusu ir taip apsisaugojo nuo gresiančio lagaminų ir kuprinių tikrinimo, tad nei viena Pavlo vežta religinio turinio knyga nepateko į saugumiečių rankas.

1988 m. gruodžio 4 d. Pavlo Jachimecą OSBM įšventino į kunigus vyskupas Safronas Dmyterko (Sofron Dmyterko)OSBM. Tačiau šv.Mišias dalyvaujant tėvams ir artimiesiems galėjo paaukoti tik beveik po pusės metų.

Bažnyčiai išėjus iš pogrindžio, kun. t. Pavlo Jachimecas OSBM, gyvendamas Zoločivo bazilijonų vienuolyne, klebonavo Pidhircuose ir aptarnavo gretimų kaimų tikinčiuosius. Stengėsi, kad Pidhircuose kuo greičiau būtų sugrąžintas kadaise čia veikęs bazilijonų vienuolynas. Dirbo iki kol buvo paskirtas į Lietuvą.

Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonas

1991 m. birželio 27 d., kaip jau minėta, t. Pavlo Jachimecas OSBM paskirtas Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonu, o liepos 5 d. Švč. Trejybės bažnyčia dokumentaliai perduota Graikų apeigų katalikų tikintiesiems. Nuo tada kasdien pradėtos aukoti Šv. Mišios. Švč. Trejybės bažnyčioje šv. Mišias t. Pavlo Jachimecas OSBM pirmąkart aukojo liepos 6 d. Tad Lietuvoje kun. Pavlo darbuojasi jau 20 metų.

Sovietmečiu bažnyčia ir vienuolynas buvo labai nuniokoti. Tik nedidelės parapijos maldomis, pastangomis ir aukomis pavyko suremontuoti zakristiją ir Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelės Marijos koplyčią, kur ilgą laiką buvo aukojamos šv. Mišios.

Parapijiečiai dėkingi už dosnias aukas koplyčios remontui visiems geradariams: ir organizacijoms, ir privatiems asmenims. Pirmiausia paminėtina „Kirche in not“. Pagalbą teikė ir Ukrainos ambasada Lietuvoje.

Dirbant t. Pavlo Jachimecui OSBM Vilniuje įsitvirtino bazilijonų ordinas bei Graikų apeigų katalikų bažnyčia. 1992 m. vasario 14 d. Lietuvos Respublikos vyriausybės potvarkiu Nr. 1966 p., kurį pasirašė Ministras pirmininkas Gediminas Vagnorius, Lietuvoje oficialiai įregistruota Šv.Bazilijaus Didžiojo ordino atstovybė, o jos veiklą palaimino kardinolas Vincentas Sladkevičius. 1999 m. birželio 8 d. bendruomenė buvo perregistruota į Graikų apeigų katalikų bažnyčią. 2000 m. gruodžio 27 d. ordino atstovybė, laiminant kardinolui Audriui Juozui Bačkiui, tapo Šv.Juozapato bazilijonų ordino Vilniaus vienuolynu.

Dar 1994 m. sausyje Lietuvos vyriausybė Romos katalikų bažnyčios Vilniaus kurijai sugrąžino dalį tėvų bazilijonų vienuolyno, o 2002 m. gruodyje t. bazilijonams sugrąžinta ¼ viso buvusio vienuolyno komplekso.

Švč. Mergelės Marijos skulptūros Ukrainoje

Pirmaisiais darbo metais Lietuvoje t. Pavlo Jachimecas OSBM susipažino su skulptoriumi Eduardu Podberiozkinu ir jo sukurtomis žmogaus dydžio Švč. Mergelės Marijos statulomis. Apie šias skulptūras t.Pavlo pasakojo vienuoliams bazilijonams Ukrainoje. Vienuoliai susidomėjo skulptūromis ir prašė jų atvežti į Ukrainą. Tad ukrainiečių pageidavimu ir užsakymu per 10 Švč. Mergelės Marijos statulų kun. t.Pavlo Jachimecas OSBM savo transportu nuvežė į Ukrainą: Červonogradą, Pidhircus, Bučiačį, Užkarpatę, Ulaškivcus, Krechivą ir kt.

Krechive Švč. Mergelės Marijos statula pastatyta prie Šv. Jobo uolos, ten, kur iš uolos veržiasi stebuklingas šaltinis...

Mažesnių Švč. Mergelės Marijos statulų nuvežė daugiau nei 20 – jų pageidavo ir vienuolynuose, ir bažnyčiose, ir asmeniškai – tikintieji norėjo jas turėti savo namuose. Be to, kunigas iš Lietuvos į Ukrainą yra nuvežęs septynis iš plastiko bei betono žmogaus dydžio pagamintus kryžius su Nukryžiuotu Kristumi, Aušros Vartų paveikslus. Vėliau kun. t.Pavlo Jachimeco OSBM pavyzdžiu skulptūrų, kryžių bei paveikslų į Ukrainą yra nuvežę ir kiti.

Minėta veikla tėvas Pavlo Jachimecas OSBM Ukrainoje įamžino Lietuvos vardą skulptūromis.

Tėvų bazilijonų veikla Lietuvoje

Šiuo metu vienuolyne gyvena t. Pavlo Jachimec OSBM ir Šv. Juozapo kunigų seminarijos Vilniuje klierikas brolis Terentijus (Romanas Tertula)OSBM. Parapijai ilgą laiką talkino baltarusių kunigas Ivanas Davkšis (1952 08 19-2009 12 07).

Graikų apeigų katalikų Švč. Trejybės bažnyčioje, kaip ir Lotynų katalikų apeigų bažnyčiose krikštijami vaikai, parengiami ir priima Pirmąją Šv. Komuniją, tuokiamos poros, suteikiami paskutiniai sakramentai. Bažnyčioje vyko įšventinimai: dviejų djakonų ir kunigo, brolis Natanailas davė amžinuosius įžadus.

Švč. Trejybės bažnyčios parapijiečiai vyko į piligrimines keliones, aplankė Liurdą, Hošivą, Zarvanycą, Krylos, Černivcus, Šiluvą, Kryžių kalną. Jubiliejiniais krikščionybės metais ukrainiečių tikinčiųjų bendruomenė ir vežė, ir nešė savo kryžių kaip padėką Dievui į Kryžių kalną ir ten jį pastatė. Kryžių kalne pastatytas ir antrasis ukrainiečių kryžius – Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino konferencijoms atminti.

Parapijiečiai turi savas tradicijas. Kūčių vakare po šv. Mišių susirinkę vienuolyne vaišinasi 12 patiekalų, įsijungia į specialų vaidinimą (vertepą). Parapijos gyvenime jaučiama jaunimo ir vaikų veikla. Vasarą jiems organizuojama katalikiška stovykla. Joje ne kartą dirbo iš Ukrainos atvykusios vienuolės: seserys tarnaitės ir Šventosios Šeimos seserys.

Be Vilniaus Rytų apeigų katalikų yra Jonavoje, Kaune, Klaipėdoje, Visagine, Elektrėnuose, Panevėžyje ir kituose miestuose. Daugelį metų (iki 2002 m.) t. Pavlo Jachimec OSBM aptarnavo ukrainiečių tikinčiuosius ir Estijoje.

Švč. Trejybės bažnyčia priklauso Vilniaus arkivyskupijai. Tad neatsitiktinai Vilniaus arkivyskupijos kurijos atstovai dalyvauja svarbių švenčių metu aukojamose šv. Mišiose, susitikimuose su parapijiečiais. Ne kartą meldėsi ir Apaštalinis Nuncijus, vyskupas Juozas Tunaitis bei kiti dvasininkai.

Šiuo metu Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje kasdien aukojamos šv. Mišios ir kiekvienas tikintysis gali prašyti Dievo malonių bei dėkoti už kiekvieną pragyventą dieną.

1992 m. išleistas specialus laikraštis „Naša cerkva“, skirtas Švč. Trejybės bažnyčios istorijai, jos restauravimo eigai. Prie cerkvės veikęs jaunimo religinis centras kurį laiką leido daugiatiražį leidinį „Dzvin“.

Nuo 2000 m. Švč. Trejybės bažnyčia ukrainiečių kalba leidžia savaitraštį „Parapijos žodis“ (redaktorius Vasilijus Kapkanas). Pirmasis numeris, išleistas birželio 16 d., iš pradžių buvo nedidelio formato ir leidžiamas kartą per dvi savaites, tačiau prieš pat Kalėdas išleistas dabartinio – mašinraščio lapo formato ir pradėtas leisti kas savaitę.

Žinoma kun. Pavlo Jachimeco OSBM švietėjiška veikla: paskaitos pedagogams bei moksleiviams Bazilionų (Šiaulių r.), Skapiškio (Kupiškio r.) vidurinėse mokyklose, buvusioje Rietavo „Aušros“ katalikiškoje mokykloje, Kupiškio miesto mokyklose ir kt. Dvasininkas atlieka svarbių darbų, gebėdamas į parapijos veiklą įtraukti ir lietuvius, ir visus uždegti savo entuziazmu. T. Pavlo pastangomis iš Ukrainos buvo atvežta Šv. Juozapato ikona, gauta šio šventojo relikvijų.

Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino jubiliejų pasitinkant

Itin ženklus t. Pavlo indėlis organizuojant Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui (Ordo Sancti Basilii Magnum – OSBM) skirtas tarptautines mokslines konferencijas, kurios sustiprino lietuvių ir ukrainiečių mokslo bei kultūros ryšius – pasirašytos bendradarbiavimo sutartys tarp Šiaulių universiteto ir aukštųjų mokyklų Ukrainoje.

Priminsime, kad Rytų (Graikų) apeigų katalikų Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas 2017 m. minės 400 metų savo veiklos jubiliejų. Žinome, kad šis unitų ordinas siekė įgyvendinti 1596 m. Brastos Bažnytinės unijos nutarimus. Ukrainiečių įkurto ordino (tai vienintelis ordinas, įkurtas Lietuvoje) lopšys – Vilnius. Ordino kūrimo iniciatorius ir dvasinis vadovas Ivanas Kuncevičius – šv. Juozapatas (Ivan Kuncevič – šv. Josafatas, 1580-1623) ir jo aktyviausias bendradarbis Juozapas Veljaminas Rutskis (Josif Veljamin Rutskij, 1574-1637). Primintina, kad šventas Juozapatas, Vilniuje išgyvenęs 21 metus (1596-1617), išvyko į Polocką. 1623 m. lapkričio 12 d. per ganytojišką vizitaciją Vitebske jis buvo nužudytas prieš Bažnyčios vienybę kovojusių priešų. 1643 m. Juozapatas paskelbtas Palaimintuoju, 1867 m. - Šventuoju. Tai pirmasis ukrainietis, kanonizuotas Katalikų Bažnyčios.

Lietuvoje įkurto ordino vienuoliai tapo žinomi pastoracine, šviečiamąja veikla – statė bažnyčias (cerkves), vienuolynus, kūrė mokyklas, spaustuves – organizavo leidybinę veiklą. Išgarsėję vienuoliai bazilijonai iš Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino centro – Švč. Trejybės vienuolyno Vilniuje - buvo kviečiami į įvairias vietoves kelti dvasinį – kultūrinį gyvenimą: kūrėsi bazilijonų vienuolynai ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, Ukrainos ir itin gausiai – dabartinės Baltarusijos teritorijose. Primintina, kad tokiu būdu netoli Šiaulių, Padubysyje išaugo Bazilionų miestelis – vienintelė vietovė pasaulyje, įamžinusi vienuolių bazilijonų vardą.

Švč. Trejybės bažnyčios, kurioje kadaise dirbo Šventasis Juozapatas, klebonui t. Pavlo labai svarbu, kad tinkamai būtų pasirengta būsimam jubiliejui ir visai suprantama, kad jis daug talkina Lietuvių, ukrainiečių istorikų asociacijai, organizuojant konferencijas, skirtas vienuolių bazilijonų ordinui, kurios susiformavo į Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino konferencijų ciklą. Ir ne tik talkina, geba į organizacinį darbą įtraukti bazilijonų vienuolynus Ukrainoje, atsakingas institucijas Lietuvoje, bet ir pats skaito pranešimus, vadovauja konferencijų posėdžiams, taria sveikinimo žodį.

Konferencijų ciklas „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“

2001–2011 m. šia tematika organizuota 10 konferencijų: 5-os Lietuvoje ir 4-os Ukrainoje (penktoji Ukrainoje, Lucke vyks 2011 m. rudenį).

2001 m. lapkričio 8-11 d. Lietuvoje (Šiauliuose, Bazilionuose ir Vilniuje) vykusi pirmoji tarptautinė mokslinė konferencija „Bazilijonai Lietuvoje ir Ukrainoje“ buvo skirta Šv. Trejybės Vilniuje grąžinimo bazilijonams dešimtmečiui.

2003 m. įvyko net trys konferencijos.

2003 m. gegužės 15–17 d. Ukrainoje(Lvove, Krechive ir Dobromile) organizuota antroji konferencija, skirta Dobromilo reformos 120 metų jubiliejui bei Krechive įkurto naujokyno 100 m. jubiliejui.

Tais pačiais, t. y. 2003 m. rugsėjo 18-21 d., Lietuvoje (Šiaulių r. Bazilionai) pravesta trečioji tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: švietėjiška veikla“, skirta Bazilionų vidurinės mokyklos 230 metų jubiliejui.

Trečioji 2003 m. konferencija vyko lapkričio 29-30 d. Ukrainoje (Voluinės Vladymyre). Pagal eilę ši jau ketvirtoji tarptautinė konferencija buvo skirta Ivano Kuncevičiaus - Šv. Juozapato 380 mirties metinėms paminėti.

2004 m. lapkričio 11-13 d. penktoji tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: istorija ir tyrimai“, skirta dvasinio įkvėpėjo Ivano Kuncevičiaus - Šv. Juozapato OSBM įstojimo į vienuolyną 400 m. jubiliejui vyko Lietuvoje (Šiauliuose, Vilniuje).

2005 m. gegužės 12–14 d. Ukrainoje(Bučiačyje) šeštoji tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: istorija ir švietėjiška veikla“, skirta atkurtos Bučiačio kolegijos veiklos dešimtmečiui. Pažymėtina, kad ši konferencija įsiliejo į Šiaulių universiteto dienų Metropolito Juozapo Veljamino Rutskio Filosofijos-teologijos studijų Bazilionų institute bendrąją programą.

2006 m. lapkričio 9-12 d. Lietuvoje (Šiauliai, Bazilionai, Vilnius) suorganizuota septintoji minėtam ciklui skirta konferencija „Lietuviai ir ukrainiečiai: istoriniai-kultūriniai ryšiai“. Konferencijos metu Lvovo nacionalinis Ivano Franko universitetas organizavo savo dienas Šiaulių universitete, o Vilniuje baigiamoji konferencijos dalis vyko Ukrainos ambasadoje.

2007 m. liepos 27-28 d. Staro Sambire ir Lavrivevyko jau VIII tarptautinė mokslinė konferencija iš ciklo „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“, skirta Šv. Onufrijaus vienuolyno 800 metų sukakčiai paminėti.

2009 m. spalio 9-11 d. Bazilionų vidurinėje mokykloje suorganizuota IX tarptautinė mokslinė konferencija iš ciklo Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas, skirta vienuolių bazilijonų kultūrinės veiklos Padubysyje 260-mečiui. Bazilionų vidurinės mokyklos direktoriaus Rimanto Gorio iniciatyva prie mokyklos buvo pastatytas beveik 4 metrų aukščio ąžuolinis paminklas (skulptorė Birutė Kasperavičienė) Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui. Tai pirmas paminklas ukrainiečiams Lietuvoje ir pirmas paminklas pasaulyje, įamžinęs Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną. O ir pats miestelis – Bazilionai –kaip žinome, vienintelė vietovė pasaulyje, įamžinusi Rytų (arba Graikų) apeigų katalikų vienuolių vardą. Bazilionuose veikia Šv. Bazilijaus Didžiojo bažnyčia – tai vienintelė šventovė Lietuvoje, turinti tokį titulą.

2011 m. spalio 6-8 d. Lucko Lesės Ukrainkos pedagoginiame universitete vyks X tarptautinė mokslinė konferencija „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas Bažnyčios istorijoje“. Pirmąsyk planuojama universiteto mokslo leidinyje išleisti skaitytų pranešimų pagrindu parengtus mokslinius straipsnius.

Įvertinimai

Už nuoširdžią dvasinę bei plačiašakę visuomeninę – mokslinę-kultūrinę veiklą t. Pavlo Jachimecas OSBM sulaukė dėmesio – padėkų, garbės raštų iš buvusio Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Valentino Stundžio (2009 m. spalio 9 d.); Šiaulių universiteto rektorių prof. Vinco Lauručio (2007 m. gegužės mėn.) ir prof. Vido Lauruškos (2009 m. spalio 9 d.); Kupiškio rajono Pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centro direktorės Jurgitos Trifeldienės (2010 m. sausio 26 d.) ir kitų institucijų.

50-mečio proga Lietuvos Respublikos vyriausybės vardu t. Pavlo Jachimecą OSBM pasveikino Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius (2011 m. birželio 8 d.) ir Lietuvos Respublikos Seimo narys Kazimieras Uoka.

Už Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino garsinimą, konferencijų organizavimą t. Pavlo yra gavęs ir Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vadovybės padėkų: protoigumeno Josifo Budajaus (2002 m. gegužės 16 d.), Vladymyro Volynsko bazilijonų igumeno (2002 m.) ir kt.

1996 m. rugpjūčio 24 d. t. Pavlo Jachimecas OSBM sulaukė Ukrainos prezidento Leonido Kučmos sveikinimo rašto su penktuoju Ukrainos nepriklausomybės jubiliejumi. Už ženklų indėlį, stiprinant ryšius su Ukraina, Ukrainos nepriklausomybės dešimtmečio proga Ukrainos Aukščiausiosios Rados (parlamento) vadovas Volodymyras Litvinas 2002 m. lapkričio 26 d. apdovanojo Atminimo medaliu, o 2009 m. rugpjūčio 18 d. Ukrainos Prezidentas Viktoras Juščenko – medaliu „Už darbą ir laimėjimus“.

Ukrainiečių padėka „Lietuvos Aidui“

Reikia pasakyti, kad „Lietuvos Aido“ redakcija nemažą dėmesį skiria ne tik dvasiniam ukrainiečių, gyvenančių Lietuvoje, gyvenimui, bet ir istoriniams – kultūriniams Lietuvos – Ukrainos ryšiams, lietuvių veiklai Ukrainoje. Ukrainiečiai tiek Lietuvoje, tiek ir Ukrainoje domisi „Lietuvos Aido“ publikacijomis, džiaugiasi straipsniais, nuotraukose ieško savo bei pažįstamų veidų. O straipsnius Lvovo ukrainiečiams išverčia lietuvių bendruomenės „Medeina“ nariai, su kuriais vienuoliai bazilijonai bendradarbiauja.

Vienuoliai bazilijonai dėkingi nedideliam „Lietuvos Aido“ redakcijos kolektyvui, redaktoriui Algirdui Pilveliui už dėmesį Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorijai, mokslinių-kultūrinių ryšių tarp Lietuvos ir Ukrainos sklaidai.

Atgal