VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

02.09.Kepenų skausmas: mitas ar faktas?

Net 90 proc. lietuvių klaidingai mano, kad kepenis gali skaudėti. Apklaustieji įsitikinę, kad padauginus alkoholio, pavalgius riebaus maisto ar ilgai gydantis vaistais kepenys gali būti skausmingos. 

Bet kepenų audinyje nėra skausmo receptorių – jie išsidėstę tik kepenis supančioje kapsulėje. Dėl šios savo ypatybės organas paprastai vadinamas „tyliuoju“ ar „budinčiu”.

Neretai dėl skrandžio ar virškinimo sutrikimų atsirandantys skausmai painiojami su kepenų, esančių po dešiniuoju šonkaulių lanku.

Skausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku gali kilti tempiantis kepenų kapsulei. Kapsulė tempiama didėjant kepenims – jose išsivysčius dideliems navikams ar cistoms. Kita galima skausmo priežastis – tulžies pūslės akmenligė arba sutrikęs nutekėjimas iš tulžies latakėlių. 

„Kepenys inkstų nevalo. Tačiau jos rūpinasi visu organizmu: filtruoja kraują, skaido daugumą vaistų, kenksmingas medžiagas, patenkančias į organizmą su maistu ir iš aplinkos, alkoholį. Be to, jos gamina tulžį, reguliuoja medžiagų apykaitą, kontroliuoja cholesterolio kiekį ir atlieka daugybę kitų svarbių funkcijų – pastarųjų suskaičiuojama net per 500“, – paaiškino gydytoja gastroenterologė Sigita Gelman.

Kepenims ypač kenkia alkoholis, riebus, apskrudęs maistas, medikamentai, kai kurios maisto produktų sudedamosios dalys bei užteršta aplinka.

 

Atgal