VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.17. Gydomuosius tepalus reikia naudoti atsakingai

Kiek išspausti gydomojo tepalo, kokį sluoksnį jo užtepti, kiek laiko trinti – ar tikrai žinome atsakymus į visus šiuos klausimus? Išgerti vieną ar dvi tabletes – aiškus nurodymas bei dozė, o su tepalais kiek sudėtingiau. Pasak sveikatos specialistų, netinkamai naudojant tepalus galima ne tik sukelti alerginę reakciją, bet ir apsinuodyti.

Dažniausiai pasitaikanti klaida – žmonės visais atvejais naudoja tiek pat tepalo, nepriklausomai nuo jo stiprumo ir paskirties bei simptomų. Todėl labai svarbu klausyti gydytojo ar vaistininko nurodymų, kokiu tepalo kiekiu ir kiek kartų per dieną tepti, kad gydymas būtų veiksmingas, o ne žalingas.

Tepalo nuo skausmo ir uždegimo vienkartinė dozė yra apie 3 cm, o tepamo gliukokortikoido – hormoninio preparato – naudojama tik žirnio dydžio ar mažiau delno dydžio plotui patepti.

Tepalai yra įmasažuojami į odą lengvais sukamaisiais judesiais – išspaudus tepalą ant odos paviršiaus ir palikus susigerti pačiam, jame esančios veikliosios medžiagos nepateks į giliuosius odos sluoksnius ir teigiamo poveikio nebus. Bet nereikėtų ir persistengti – stipriai trinant, galima sudirginti ar net pažeisti odą. Tai ypač svarbu naudojant šildomąjį poveikį turinčius tepalus.

Receptinių tepalų odos ligoms gydyti, pavyzdžiui, žvynelinei, atopiniam dermatitui, alergijai, labai svarbu nenaudoti ilgiau ar tepti dažniau, nei nurodyta gydytojo.  

Tepant dažniau arba per didelį kiekį, medžiagos kaupiasi organizme ir gali sukelti apsinuodijimą.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal