VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.11.26. Kaip kovoti su demencija?

Demencija sergančio žmogaus priežiūra kelia daug iššūkių šeimoms ir slaugytojams. Pacientams būdingas progresuojantis biologinis smegenų sutrikimas. Dėl to jiems vis sunkiau prisiminti dalykus, aiškiai mąstyti, bendrauti su kitais ir pasirūpinti savimi. Be to, demencija gali sukelti nuotaikų svyravimus ir net pakeisti žmogaus asmenybę bei elgesį. Pateikiame patarimus, kaip lengviau susidoroti su šia liga. O jei ieškote slaugos priemonių, kviečiame užsukti į www.sidabra.lt.

 

Atsiliepkite su meile ir užtikrinimu

Demencija sergantys žmonės dažnai jaučiasi sutrikę, neramūs ir nepasitikintys savimi. Jie neretai supainioja tikrovę ir gali prisiminti dalykus, kurių iš tikrųjų niekada nebuvo. Venkite įtikinėti juos, kad jie klysta. Sutelkite dėmesį į jų demonstruojamus jausmus (kurie yra tikri) ir reaguokite į juos žodžiu bei fiziškai išreikšdami paguodą, palaikymą ir nuraminimą. Kartais laikymas už rankų, prisilietimas, apkabinimas ir pagyrimas privers asmenį reaguoti, kai visa kita neveikia.

 

Suskirstykite veiklą į keletą etapų

 

Tai leidžia daugelį užduočių daug lengviau valdyti. Jei reikia apsirengti, suskirstykite užduotį į kelias dalis: atskirai paprašykite užsisegti megztinį, užsimauti kelnes, apsiauti batus. Labai gali padėti vaizdinės nuorodos, pavyzdžiui, ranka parodyti, kur padėti pietų lėkštę.

 

Atkreipkite asmens dėmesį

Apribokite dėmesį blaškančius veiksnius ir triukšmą. Išjunkite radiją ar televizorių, užtraukite užuolaidas, uždarykite duris arba persikelkite į tylesnę aplinką. Prieš pradėdami kalbėti, įsitikinkite, kad atkreipėte dėmesį. Kreipkitės į pacientą vardu, prisistatykite ir priminkite giminystės ryšius, naudokite nežodinius ženklus ir prisilietimus, kad padėtumėte išlaikyti dėmesį. Jei asmuo sėdi, nusileiskite iki jo lygio ir palaikykite akių kontaktą.

 

Užduokite paprastus klausimus

 

Vienu metu užduokite po vieną klausimą. Geriausiai tinka tie, į kuriuos atsakoma “taip” arba “ne”. Neužduokite atvirų klausimų ir nesuteikite per daug pasirinkimo galimybių. Pavyzdžiui, klauskite: “Ar norėtum apsivilkti baltus, ar mėlynus marškinius?”. Dar geriau - parodykite pasirinkimo variantus. Vaizdinės užuominos paaiškina jūsų klausimą ir gali padėti asmeniui atsakyti.

 

Atgal