VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2023.01.24. Gydytojai urologai - ką turėtumėte žinoti?

 

Urologija yra medicinos šaka, kurios pagrindinis dėmesys skiriamas vyrų ir moterų šlapimo takų sistemos sveikatos būklei. Urologas yra medicinos specialistas, kurio specializacija yra šlapimo sistema. Senovėje gydytojai tirdavo paciento šlapimą, kad sužinotų apie jo ligą. Šiandien yra visa medicinos sritis, kurioje pagrindinis dėmesys skiriamas šlapimo sistemos sveikatai, įskaitant inkstus, šlapimo pūslę, prostatą, varpą ir sėklides.

Kas yra šlapimo takai?

Inkstai, šlapimtakiai ir šlapimo pūslė yra pagrindiniai šlapimo takų komponentai. Šlapimo takai yra jūsų kūno drenažo sistema, skirta šlapimui pašalinti. Šlapimas yra atliekų ir vandens derinys. Kad šlapinimasis vyktų įprastai ir be jokių komplikacijų, visos šlapimo takų kūno dalys turi veikti kartu.

Ką veikia urologai?

Urologai yra apmokyti diagnozuoti ir gydyti šlapimo takų problemas. Urologai vienodai dirba su vyrais ir moterimis. Su moterimis urologas sprendžia tik šlapimo takų problemas. Tačiau vyrams urologas taip pat gali diagnozuoti ir gydyti varpos ir sėklidžių sutrikimus. Jie taip pat rūpinasi vyrų nevaisingumu ir seksualiniais sutrikimais.

Kodėl turėtumėte kreiptis į urologą?

Vyrai gali juos matyti dėl:

  • Erekcijos disfunkcijos
  • Prostatos vėžio
  • Sėklidžių vėžio

Moterys taip pat gali kreiptis į urologą dėl:

  • Problemos sulaikyti šlapimą po nėštumo
  • Dubens organų prolapsas (kai toks organas kaip gimda ar šlapimo pūslė pradeda kristi arba spaudžiasi į makštį arba iš jos išeina )

Vaikams gali tekti kreiptis į urologą, jei jie turi nenormalią šlapimo takų problemą, pvz ., šlapinimąsi į lovą.

Kada reikia kreiptis į urologą?

Gydytojas gali patarti apsilankyti pas urologą, jei pasireiškia šlapimo takų infekcijos (ŠTI) simptomai, sunku šlapintis, kraujas šlapime, šlapimo nelaikymas (šlapimo nutekėjimas) arba erekcijos sutrikimas. Kadangi šios ligos priklauso urologo kompetencijai, bendrosios praktikos gydytojas rekomenduos pas jį apsilankyti. Gydytojai urologai taip pat rūpinasi vyrų nevaisingumu ir seksualinėmis problemomis. Kai kuriais atvejais jūsų nuolatinis gydytojas gali išgydyti lengvas šlapimo takų problemas. Bet jei jūsų simptomai yra sunkūs arba nepraeina, turėsite kreiptis į urologą. Kai kurie ženklai apima:

  • Kraujas jūsų šlapime
  • Šlapimo pūslės kontrolės praradimas
  • Skausmas šlapinantis
  • Skausmas apatinėje nugaros dalyje, skrandyje arba kirkšnyje (tai gali reikšti inkstų akmenis)
  • Sunkumai turėti ar išlaikyti erekciją
  • Padidėjusi prostata
  • Šlapimo takų vėžys

Ko galiu tikėtis apsilankius?

Jūsų pirmasis apsilankymas pas urologą gali nesiskirti nuo apsilankymo pas pirminį gydytoją. Užpildysite formas ir atsakysite į klausimus apie savo sveikatos istoriją, esamus simptomus ir visus vartojamus vaistus.

Urologas atliks fizinį egzaminą, kuris apima genitalijų ir tiesiosios žarnos egzaminą. Jie taip pat gali užsisakyti kraujo tyrimus ar vaizdo tyrimus , pvz., kompiuterinę tomografiją ar ultragarsą, kad galėtų atidžiau pažvelgti į jūsų organus.

Visgi, kad išvengtumėte minėtų ligų, gydytojai pataria išlaikyti skysčių kiekį ir šlapintis iškart kai užsinorite, nes užlaikymas gali labai pakenkti jūsų sveikatai. Higienos laikymasis šlapinimosi metu ir tinkama dezinfekcija yra būtina. O jei pastebėjote aukščiau paminėtas problemas, nedelskite ir nuvykite pas urologą apžiūrai. Domina urologai Vilniuje ar urologai Kaune? Apsilankykite
https://nmc.lt/

Atgal