VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2023.05.28. Kryžminė tarša – kas tai ir kur ji dažniausiai aptinkama?

Kryžmine tarša vadinamas bakterijų ar kitų mikroorganizmų patekimas nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito, kur susidaro palankios sąlygos naujai, žmogaus organizmui žalingai mikroflorai augti, intensyviai vystytis ir daugintis.

Specialistai įspėja – į maistą patekę plintančių ligų sukėlėjai (bakterijos, virusai) gali rimtai sutrikdyti sveikatą, todėl gaminant maistą namuose labai svarbu vengti kryžminės taršos, laikytis maisto higienos taisyklių.

Kryžminė tarša namų virtuvėje gali atsirasti per nešvarias pjaustymo lenteles ir peilius, neplautas rankas, netinkamai laikant neuždengtą maistą šaldymo įrenginyje, maisto gamybos įrenginius (mėsmales, mikserius ir pan.), svarstykles ir kt. Tarša gali susidaryti nesaugų maistą nepakankamai gerai apdorojant šiluma, nesilaikant higienos maistą ruošiant ir pan.

Kaip užkirsti kelią kenksmingiems mikroorganizmams patekti ant maisto produktų?

* Kruopščiai plaukite rankas. 

* Tinkamai nuplaukite įrankius ir maisto tvarkymo paviršius. 

* Termiškai neapdorotus produktus laikykite atskirai nuo termiškai apdorotų. 

* Gamindami maistą laikykitės reikalingo temperatūros režimo. Šiluma apdorojamo produktų vidutinė temperatūra turi pasiekti +75 °C temperatūrą.

* Prieš vartojimą kruopščiai nuplaukite daržoves, vaisius ar uogas. Maistui gaminti naudokite geriamąjį vandenį.

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

Atgal