VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06.03. Įgaliojimus bus galima sutvarkyti per kelias minutes

Ateityje bus galima visus įgaliojimus, kuriuos neprivalu tvirtinti notariškai, sudaryti elektroniniu būdu ir įregistruoti viešame Įgaliojimų registre. Birželio 2 d. Seimas pradėjo svarstyti  Teisingumo ministerijos parengtas Civilinio kodekso pataisas, kurios praplečia IT priemonėmis sudaromų įgaliojimų sąrašą.

„Pasinaudojus asmens identifikavimo priemonėmis – elektronine bankininkyste ar elektroniniu parašu – tokius įgaliojimus galės sudaryti ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys. Tai bus greita, saugi ir pigi procedūra, o visa informacija bus kaupiama Įgaliojimų registre“, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Dabar žmonės, siekdami ateityje išvengti įrodinėjimo ar kitokių problemų, neretai kreipiasi į notarą patvirtinti „popierinius“ įgaliojimus net kai to nereikia.

Asmuo, naudodamasis e. parašu, e. bankininkyste ar kitomis saugiomis asmens identifikavimo priemonėmis, galės pasirinkti vieną iš įgaliojimo ruošinių ir jame įrašyti reikalingus savo ir įgaliotinio asmens duomenis, įgaliojimo terminą ir turinį bei kitus Įgaliojimų registro nuostatų nustatytus duomenis. Nedalyvaujant notarui, IT priemonėmis registre taip pat bus galima panaikinti suteiktą teisę atstovauti.

Šiuo metu elektroniniu būdu leidžiama kitą asmenį įgalioti atsiimti pinigines perlaidas ar siuntinius paštu, taip pat darbo užmokestį ir kitas su darbo santykiais susijusias išmokas, pensijas, pašalpas, stipendijas ar gauti viešąsias ir administracines paslaugas, pvz., atsiimti dokumentus iš „Regitros“ ar savivaldybės.

Įstatymo pataisos praplėstų IT priemonėmis suteikiamų įgaliojimų sąrašą. Be notarinio patvirtinimo būtų galima kitam asmeniui suteikti teisę pasirašyti mokesčių deklaraciją, sudaryti nuomos sutartį su juridiniu asmeniu, pasirašyti ar nutraukti interneto paslaugų teikimo sutartis, nutraukti gyvybės draudimo, pensijų kaupimo, investicinių draudimų sutartis ir t.t.

Tačiau pas notarą ir toliau reikėtų tvirtinti įgaliojimą, kurį fizinis asmuo duoda valdyti nekilnojamąjį  turtą, juo naudotis ar disponuoti, taip pat kai sudaromi sandoriai, kuriems būtina notarinė forma, pvz., dėl hipotekos sandorių, tvarkant paveldėjimo bylas ir pan.

Prognozuojama, kad per metus elektroniniu būdu įgaliojimus sudarys trečdaliu daugiau fizinių asmenų – papildomai apie 9 tūkst. įgaliojimų, o juridiniai asmenys sudarys ir užregistruos Registre per 30 tūkst. įgaliojimų.

Nuo 2014 metų, kai pradėjo veikti Įgaliojimų registras, IT priemonėmis jame įregistruota apie 73 tūkst. įgaliojimų. Planuojama, kad išplėtus paslaugų spektrą tik per vienerius metus elektroninėmis  priemonėmis bus sudaromas panašus įgaliojimų skaičius.

Atgal