VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06.14. Ketinama uždrausti į Lietuvą įvežti komunalines ir pavojingas atliekas

Birželio 11 d. Seimas po svarstymo pritarė Atliekų tvarkymo įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama įtvirtinti draudimą įvežti (importuoti) į Lietuvą iš kitų valstybių komunalines ir pavojingąsias atliekas, skirtas šalinti arba naudoti energijai gauti, ir komunalinių atliekų deginimo proceso likučius (pelenus ir šlakus).

Manoma, kad 2030 m. Lietuvoje susidarys apie 615 tūkst. tonų deginti skirtų atliekų (po rūšiavimo likusių netinkamų perdirbti energetinę vertę turinčių komunalinių atliekų, nuotekų dumblo, netinkamų perdirbti pakuočių atliekų, gamybos ir kitos ūkinės veiklos atliekų), tiek, kiek galės sudeginti atliekų deginimo jėgainės Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune.

Pasak pasiūlymo iniciatorės Seimo narės Virginijos Vingrienės, tokiu būdu būtų užtikrinama perspektyvi alternatyva atliekų srautą nukreipti į žaliavos naujų produktų gamybą, taip tausojant išteklius, mažinant taršą, atveriant kelią aplinkai draugiškų, socialiai atsakingų, modernių technologijų plėtrai.

Po svarstymo už teisės akto pakeitimus balsavo 80 Seimo narių, susilaikė 4 parlamentarai. Tam, kad jie būtų priimti, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Jei Seimas pritars, naujos nuostatos įsigalios 2020 m. lapkričio 1 d.

 

Atgal