VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06.14. VUL Santaros klinikų ir Vilniaus universiteto mokslininkų grupė įsitrauks į svarbius mokslinius COVID-19 tyrimus

Pasibaigus Lietuvos mokslo tarybos skelbtam konkursui, kvietusiam šalies mokslininkus prisidėti ieškant sprendimų dėl COVID-19 pandemijos ir jos sukeltų padarinių žmogaus sveikatai, ekonomikai, valstybės politikai, švietimui ir kitoms šalies gyvenimo sritims, iš 29 paraiškų teikėjų sutartis pakviestos pasirašyti 10 Vilniaus universiteto mokslininkų grupių. Iš jų vieną projektą vykdys jungtinė Vilniaus universiteto (VU) ir Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų mokslininkų ir specialistų komanda.

Pasak projektui „Moksliniais tyrimais grįstos rekomendacijos Covid-19 infekcijos laboratorinei diagnostikai gerinti ir ligos eigai prognozuoti“ vadovausiančio VUL Santaros klinikų Medicininės genetikos centro vadovo, VU Medicinos fakulteto dekanas prof. dr. Algirdo Utkaus, kvietimas teikti paraiškas tyrimams, susijusiems su šiandien itin aktualia problema – COVID infekcija, ir laimėtas projektas rodo, kad sutelktos universiteto ir Santaros klinikų gydytojų ir mokslininkų jėgos teikia daug daugiau galimybių prisidėti prie bendro visiems pasaulio mokslininkams tikslo – kuo daugiau sužinoti apie šios infekcijos prigimtį, diagnostiką ir gydymą.

Pusę metų truksiančiu projektu, kaip nurodoma VUL Santaros klinikų pranešime, bus siekiama pagreitinti COVID-19 ligos laboratorinę diagnostiką, pritaikant įvairius laboratorinius žymenis šios infekcijos eigai prognozuoti.

Kaip teigia prof. A. Utkus, šio projekto tyrėjams keliamas ne vienas uždavinys. Bus stengiamasi išsiaiškinti, kokią įtaką ligos eigai gali turėti ne tik gerai žinomi veiksniai (amžius, lėtinės ligos ir kt.), bet ir sergančiųjų šia infekcija užsikrėtimas kitomis respiracinėmis ligomis, analizuojama santykinė kokybinė viruso koncentracija paimtuose ėminiuose, kad būtų sukurtas diagnostikos reagentų rinkinys, leisiantis nustatyti virusą tiesiai iš ėminių be papildomų žingsnių. Taip pat bus bandoma nustatyti virusą kituose pacientų ar besimptomių viruso nešiotojų ėminiuose, paimtuose iš šlapimo, išmatų ar kraujo.

Projekto vadovas prof. A. Utkus tikisi, kad atliktas mokslininkų tiriamasis darbas ne tik atsispindės mokslinėje publikacijoje, bet ir atsižvelgiant į gautus rezultatus, leis pateikti naudingų rekomendacijų šalies Sveikatos apsaugos ministerijai ar Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), leisiančių patobulinti koronavirusinės infekcijos COVID-19 laboratorinę diagnostiką ir ligos eigos prognozes.

 

Atgal