VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06.24. Vilniuje paminėtas 1941 m. Birželio sukilimas

Birželio 23 d., antradienį,  atkartojant 1941-06-23 įvykių seką, aidint Karinių pajėgų orkestro atliekamam himnui, Nepriklausomybės aikštėje iškilmingai pakelta Lietuvos vėliava ir prisiminti  Birželio sukilimo didvyriai. Įvyko  karių orkestro ir Antakalnio progimnazijos moksleivių koncertas. Visiems minėjimo dalyviams buvo įteikti padėkos raštai su renginiui skirta simbolika bei kiti atminimo ženklai. Šventės dalyviai bus pavaišinti kareiviška koše, arbata ir saldumynais.

T. Kosčiuškos g. Nr. 1, Vilniuje įvyko ir 1941 birželio sukilimo ir Vilniaus išvadavimo nuo sovietinių okupantų minėjimas. Būtent šioje vietoje, prie buvusios miesto areštinės, 1941 metais prasidėjo Sukilimas. Šioje vietoje lietuviai kariai bei paprasti vilniečiai pradėjo sukilimą, iškėlė lietuvišką trispalvę Gedimino bokšte ir dar sykį išvadavo Lietuvos sostinę.

Nepriklausomybės a., renginio organizatoriai. (kalba Balčiūnas).

Lukiškių a. Gėlių padėjimas

Baikeriai Gedimino prospekte. Vilnius

Gėlių padėjimas kovotojams dėl laisvės Lukiškių a.

Lukiškių a.

Gėlių prie memorialinės lentos kovotojui dėl Lietuvos laisvės gen. Jonui NOREIKAI –Vėtrai.

NAMAS, KURIAME 1940 – 1941 M. VEIKĖ KARINIO LIETVIŲ AKTYVISTŲ FRONTO ŠTABAS.

PRIEŠ PAT DSUKILIMĄ ŠTABO NARIAI BUVO AREŠTUOTI. 1941 M. GRUODŽIO MĖN. GORKIO KALĖJIME NUTEISTI. (Aštuoni, priešakyje su gen. št. mj. Vytautu BULVYČIU, sušaudyti. Dar septyni  nuteisti kalėti).

Nepriklausomybės a. Renginio dalyviams groja VRM orkestras. Jono Česnavičiaus nuotraukos

Minėjime pasisakė istorikai ir visuomenės veikėjai, pagerbti Sukilimo didvyriai, priminta kuo ši vieta yra svarbi Lietuvai, Vilniui, Užupiui. Skambėjo Sukilimo laikų patriotinės dainos.

1941 metų Birželio 22-28 Sukilimas įėjo į Lietuvos nepriklausomybės kovų istoriją, nes sukilėliai išlaisvino Lietuvą nuo sovietinės okupacijos ir buvo atstatyta Lietuvos Respublikos Konstitucijos veikla.

Tą pačią dieną įvyko dar vienas renginys, skirtas Birželio sukilimui Kosciuškos g.:

Kalba istorikas Arūnas BUBNYS.

 Pasisako Salius Gorodeckis (Plakatas dėl Lukiškių a.)

Jono Česnavičiaus nuotraukos

Atgal