VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

07.07. Daugiau supaprastintų įgaliojimų – elektroniniu būdu

Įgaliojimus, kurių neprivaloma tvirtinti notarui, bus galima suteikti elektroniniu būdu per kelias minutes. Seimas priėmė Teisingumo ministerijos parengtas Civilinio kodekso pataisas, kurios praplečia IT priemonėmis sudaromų įgaliojimų sąrašą ir suteikia teisę tokius įgaliojimus sudaryti ir juridiniams asmenims.

„Per šešerius metus, kai buvo įteisinti elektroniniai įgaliojimai, žmonės aktyviai naudojosi skaitmenine paslauga. Todėl nutarėme šią paslaugą dar labiau išplėtoti, nes tai pigu, greita ir saugu. Visi dokumentai bus registruojami Įgaliojimų registre – vieša ir tiksli apskaita padės patikimai apsaugoti nuo dokumentų klastojimo“, –sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Nuo 2014 metų, kai pradėjo veikti Įgaliojimų registras, skaitmeninėmis priemonėmis jame įregistruota apie 73 tūkst. įgaliojimų. Dabar prognozuojama, kad per metus elektroniniu būdu įgaliojimus sudarys trečdaliu daugiau fizinių asmenų – papildomai apie 9 tūkst. įgaliojimų, o juridiniai asmenys sudarys ir užregistruos Registre per 30 tūkst. įgaliojimų.

Be notarinio patvirtinimo bus galima kitam asmeniui suteikti teisę pasirašyti mokesčių deklaraciją, sudaryti nuomos sutartį su juridiniu asmeniu, pasirašyti ar nutraukti interneto paslaugų teikimo sutartis, nutraukti gyvybės draudimo, pensijų kaupimo, investicinių draudimų sutartis ir t.t.

Šiuo metu elektroniniu būdu sudaromi įgaliojimai atsiimti pinigines perlaidas ar siuntinius paštu, taip pat darbo užmokestį ir kitas su darbo santykiais susijusias išmokas, pensijas, pašalpas, stipendijas ar gauti viešąsias ir administracines paslaugas, pvz., atsiimti dokumentus iš „Regitros“ ar savivaldybės.

Tačiau pas notarą ir toliau reikės tvirtinti įgaliojimą, kuriuo fizinis asmuo leidžia valdyti nekilnojamąjį turtą, juo naudotis ar disponuoti, taip pat kai sudaromi sandoriai, kuriems būtina notarinė forma, pvz., dėl hipotekos sandorių, tvarkant paveldėjimo bylas ir pan.

Įsigaliojus įstatymo pataisoms, žmogus, naudodamasis e. parašu, e. bankininkyste ar kitomis saugiomis asmens identifikavimo priemonėmis Įgaliojimų registre pasirinks vieną iš ruošinių ir jame įrašys būtinus duomenis. IT priemonėmis registre taip pat bus galima panaikinti suteiktą teisę atstovauti.

 

Atgal