VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

07.19. Teisingumo ministras E. Jankevičius – Lietuvoje mažėja ir toliau mažės įkalintų asmenų skaičius

Lietuvoje per pastaruosius metus daugiau nei vienu tūkstančiu – apie 16 proc. sumažėjo įkalintų asmenų skaičius. Šiuo metu bausmę atlieka 198 asmenys, skaičiuojant 100 tūkst. gyventojų, kai prieš dvejus metus jų buvo 232. Ši kalinių mažėjimo tendencija išliks ir toliau. Įsigaliojo įstatymų pataisos, padedančios plačiau ir dažniau taikyti alternatyvias bausmes, atsisakyti atgyvenusio požiūrio į nuteistųjų priežiūrą, pasitelkiant naujus darbo metodus, skatinti nuteistąjį keisti nusikalstamą elgesį.

„Šie pokyčiai atspindi, kokį poveikį padarė pastaraisiais metais pradėtos esminės permainos tiek baudžiamojoje politikoje, tiek ir bausmių vykdymo sistemoje. Įgyvendinta reforma leidžia taikyti didesnę baudžiamosios atsakomybės formų įvairovę, nebūtinai susijusią su laisvės atėmimu, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Laikomasi požiūrio, kad nuteistasis turi dirbti ir prisidėti prie savo išlaikymo bausmės atlikimo metu. Visuomenė bus daug saugesnė, jeigu tokiam asmeniui suteiksime postūmį ir paskatinsime atsiriboti nuo kriminalinės aplinkos, padėsime jam pritapti visuomeniniame gyvenime, kad niekada nebegrįžtų atgal“.

2018 m. sausio 1 d. pataisos įstaigose buvo 6599 nuteistieji ir suimtieji, o šių metų liepos 13 d. – 5537. Nuteistųjų per minėtą laikotarpį sumažėjo 764 asmenimis, o suimtųjų – 298. Galima tikėtis, kad pagal įkalintų asmenų skaičių jau greitu laiku Lietuva pasitrauks iš „lyderio“ pozicijų Europos Sąjungoje. Šiuo metu pagal įkalintų asmenų skaičių, tenkantį 100 tūkst. gyventojų, mūsų šalis tik nežymiai lenkia Čekiją – 194 asmenys, Slovakiją – 192, Lenkiją – 185.

Nuo šių metų liepos 1 d. teismai gali dažniau taikyti alternatyvias laisvės atėmimo bausmes – baudą, laisvės apribojimą ir baudžiamojo poveikio priemones. Taip pat galima dažniau atidėti bausmės vykdymą ar taikyti lygtinį paleidimą, kurio metu nuteistasis būtų prižiūrimas probacijos pareigūno. Vien pirmą dieną, kai įsigaliojo įstatymų pakeitimai, Lietuvos probacijos tarnyba savo žinion perėmė 162 lygtinai paleistus asmenis.

Ministro E. Jankevičiaus teigimu, pasiteisino pozityvaus elgesio skatinimo sistema, leidžianti sukurti dviejų lengvo ir griežto režimų pakopų sistemą, motyvuojančią nuteistuosius dirbti, keisti gyvenseną. Resocializacijos programose aktyviai dalyvaujantys ir elgesio pažangą darantys asmenys perkeliami į lengvo režimo sektorių, kuriame suteikiama daugiau pasimatymų su artimaisiais, neribojami pokalbiai telefonu, leidžiama dienos metu išvykti į darbą, yra galimybė kelis kartus per metus trumpam parvykti namo. Visi dirbantieji draudžiami socialiniu draudimu, jie gali užsidirbti ir susitaupyti lėšų pragyvenimui atlikus bausmę, greičiau atlyginti padarytą žalą nukentėjusiesiems.

Mažėjant įkalinimo įstaigose esančių nuteistųjų skaičiui, optimizuota ir suvienodinta visų pataisos įstaigų ir tardymo izoliatorių administracijos struktūra – sumažėjo vadovaujančio personalo ir padidintas tiesiogiai su nuteistaisiais dirbančių darbuotojų skaičius. Taip pat palaipsniui atsisakoma netinkamos ir nefunkcionalios infrastruktūros. „Uždarytas Lukiškių kalėjimas jau tapo populiaria Vilniaus koncertų ir kitų kultūros renginių erdve, nors prieš metus kai kam atrodė dar atrodė, kad šis dešimtmečiais žadėtas padaryti darbas – vis dar ankstyvas“, – pažymi teisingumo ministras E. Jankevičius.

 

Atgal