VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

01.16. Kaune paminėtos 98-osios Klaipėdos sukilimo metinės bei J. Zauerveino 190-osios gimimo metinės

Raimundas Kaminskas

Visuomenininkas, patriotinių vertybių/idėjų skleidėjas ir populiarintojas, gidas, socialinių mokslų (sociologija) daktaras

2021 m. sausio 15 d. Kaune  buvo prisimintos  98-osios Klaipėdos sukilimo  bei lietuvybės mokytojo Jurgio Zauerveino (1831-1904) 190-osios gimimo metinės.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje prie Laisvės paminklo  Kauno evangelikų liuteronų  Švč. Trejybės bažnyčios  klebonas Saulius Juozaitis sukalbėjo maldą  ir sugiedojo Jurgio Zauerveino „Jaunųjų lietuvninkų giesmelės“, arba „Lietuviais esame mes gimę“ giesmės vieną posmą. XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė Dalia Poškienė pasidalino mintimis apie Klaipėdos sukilimo  paminklus Lietuvoje.

Jurgis Zauerveinas (1831-1904)

Kauno evangelikų liuteronų  Švč. Trejybės bažnyčioje buvo galima susipažinti su kilnojama istorinių nuotraukų  apie Klaipėdos sukilimą paroda. Čia Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės  vadovas Sigitas Šamborskis priminė  Birutės Baltrušaitytės-Masionienės eilėraščius apie Mažvydą ir Ragainę, o visuomenininkas dr. Raimundas Kaminskas pristatė pagrindinius Jurgio Zauerveino (1831-1904) gyvenimo istorijos ir veiklos bruožus. 

Prieš 98-ius metus Lietuvos vyriausybei parėmus Klaipėdos krašto gyventojų sukilimą, Klaipėdos kraštą užėmė Lietuva ir miestas 1923 m. sausio 15 d. prijungtas prie Lietuvos Respublikos.

Klaipėdos kraštą Lietuvai pripažino ir Tautų Lygos ambasadorių konferencija. Šis sukilimas buvo svarbus savarankiškas politinis ir karinis žingsnis tarpukario Lietuvos istorijoje.

 

 

Atgal