VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

01.22. Lietuviškas žodis Rytų Lietuvos ugdymo įstaigų spaudoje prieš 15 metų

Alfonsas Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Kas gali būti stipriau už žodį. Niekas. Kartais vienintelis, laiku ištartas, žodis gali viską pakeisti. 

Žodis sprendžia viską. O jį skelbia įvairios žiniasklaidos priemonės. Pirmiausiai - spauda. Tautinių mažumų ir išeivijos departamente prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės apie tai žinota, žinota, kad ir daugelyje Rytų Lietuvos ugdymo įstaigų leidžiami laikraščiai ir pagalvota, kaip paskatinti jaunuosius žurnalistus ir jiems vadovaujančius mokytojus. 

Lygiai prieš penkiolika metų buvo parengti Rytų Lietuvos mokyklų laikraščių konkurso, skirto Lietuvos Tūktantmečiui, nuostatai. Dirbta kartu su Vilniaus apskrities viršininko administracija. 

Nuostatų preambolėje pasakyta, kad „Rytų Lietuvos mokyklų laikraščių konkursas yra viena iš pilietiškumo, patriotizmo, kūrybiškumo, kalbinio ir literatūrinio, informacinių įgūdžių ugdymo formų". 

Spaudiniai pateko į Vertinimo komisijo narių rankas

Dieveniškių ,,Ryto" vidurinės mokyklos laikraštis  ,,Saulėtekis". A. Kairio nuotraukos

Nurodytuose tiksluose pažymėta, kad konkursu siekiama: formuoti ir tvirtinti vaikų ir jaunimo pilietinės ir politinės kultūros pagrindus, skatinti aktyvią pilietinę poziciją; ugdyti pagarbą valstybinei kalbai ir kultūrai, tautinę toleranciją, skatinti įvairiatautės bendruomenės kultūrų dialogą; skatinti mokyklos bendruomenės narių domėjimąsi gimtojo krašto gamtos bei kultūros ypatumais; skatinti mokinių norą puoselėti ir turtinti lietuvių kalbą, formuoti ir tvirtinti lietuvių kalbinės raiškos gebėjimus; ugdyti ir tobulinti mokinių kūrybiškumą, publicistinius gebėjimus, kritinio mąstymo, argumentacijos įgūdžius; skatinti moksleivius ir kitus mokyklos bendruomenės narius naudotis informacinių technologijų žiniomis, plėtoti informacinę visuomenę.

Konkurso trukmė - dešimt mėnesių. Ir Vertinimo komisija, kurią sudarė lietuvių kalbos mokytojai, istorijos, dailės kultūros specialistai bei žurnalistai, atsižvelgę į vertinimo kriterijus (turinį: kaip atspindėta pilietiškumo, informatyvumo, aktualumo mokyklos bendruomenei, gimtojo krašto gamtos, istorijos ir kultūros, daugiakultūrės bendruomenės telkimo, tautinės tolerancijos sugdymo temos; raišką ir formą: kalbos taisyklingumas, stilius, žanrų įvairovė ir dermė, meninė (literatūrinė) raiška; estetinį vaizdą (grafinė išvaizda, nuotraukos, iliustracijos), sulaukė į Kosciuškos g. 30 Vilniuje (toks tuo metu buvo Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės adresas) suplaukusių mokyklų ir net vaikų darželių laikraščių.

Šalčininkų rajono Baltosios Vokės Elizos Ožeškovos vidurinės mokyklos lenkų mokymo kalba „Lietuviškas žodis" (mokytoja Onutė Bradūnienė), Širvintų rajono Barskūnų pagrindinės mokyklos lietuvių-lenkų mokymo kalba ,,Bičiulis" (mokytoja Daiva Juščiuvienė), Švenčionių rajono Pabradės „Ryto" vidurinės mokyklos „Kuparėlis" (mokytoja Asta Andrijauskienė), Vilniaus apskrities viršininko administravijos (VAVA) Riešės vidurinės mokyklos „Riešės riešutėliai" (mokytoja Vidutė Račkauskienė), Švenčionėlių gimnazijos „Gimnazijos frontas" (mokytojos Alė Krinickienė, Nijolė Daubarienė), Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos „Zigmukas" (mokytojai Laima Juodagalvienė, Virginijus Cicėnas), Šalčininkų rajono Stanislovo Rapolionio vidurinės mokyklos „Dienų sūkury" (mokytoja Eglė Kiriuškinienė), Švenčionėlių pagrindinės mokyklos „Iš pasuolės" (mokytoja Asta Činčikienė), Šalčininkų rajono Poškonių pagrindinės mokyklos „Poškonių žiburėlis" (mokytoja Zita Spirauskienė), Šalčininkų rajono Baltosios Vokės „Šilo" vidurinės mokyklos „Viltys" (mokytoja Aušra Varnelienė), Šalčininkų rajono Sniadeckio gimnazijos lenkų mokymo kalba „Expresas iš po mokyklos suolo" (mokytojos Božena Bandalevič, Ivona Matuizo), Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos „Klaustukas" (mokytoja Birutė Paltanavičienė), Trakų rajono Aukštadvario mokykla-darželis „Gandriukas" (mokytoja Roma Pašinskienė), Švenčionių profesinio rengimo centro „Aidas" ( vadovė Viktorija Lajauskaitė). 

Tokie spaudiniai pasiekė tikslą - pateko į Vertinimo komisijo narių rankas.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka Naujiesiems, 2007-iesiems, metams beldžiantis į duris, sulaukė konkurso laimėtojų ir svaraus vertinimo komisijos narių žodžio:

I vieta skirta Šalčininkų rajono Baltosios Vokės „Šilo" vidurinės mokyklos laikraščiui „Viltys" ir skirta - 500 Lt premija, II vieta atiteko Širvintų rajono Barskūnų pagrindinės mokyklos laikraščiui „Bičiulis" ir premija - 300 Lt, III vietą laimėjo - Švenčionių rajono Pabradės ,,Ryto" vidurinės mokyklos laikraštis „Kuparėlis", jam skirta - 100 Lt premija.

Paskatinta: Vilniaus apskrities Riešės vidurinės mokyklos laikraštis ,,Riešės riešutėliai" - 50 Lt premija ir Eišiškių Stanislovo Rapolionio vidurinės mokyklos laikraštis. „Dienų sūkury" - 50 Lt premija, 

Švenčionėlių gimnazijos „Gimnazijos frontui", Švenčionių Zigmo Žemaičio „Zigmukui", Šalčininkų E. Ožeškovos vidurinės mokyklos „Lietuviškam žodžiui", Šalčininkų J. Sniadeckio gimnazijos „Expresui iš po mokyklos suolo", Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos „Klaustukui", Auštadvario mokyklos darželio „Gandriukui" įteikti Padėkos raštai.

Ir konkurso poveikis: Dūkšto vidurinėje mokykloje (Ignalinos rajonas) pradėjo eiti laikraštis ,,Žiniukas Dūkštukas" (redaktorė Leta Kalinauskaitė), Nemenčinės 2-ojoje vidurinėje - ,,Kartu" (redaktorė Inga Abišalaitė), Visagino ,,Verdenės" vidurinėje - ,,Vėjavaikis" (redaktorė Gabrielė Sieliūnaitė), Dieveniškių ,,Ryto" vidurinėje - ,,Saulėtekis" (redaktorė Erika Urbelevič), Trakų rajono Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijoje - ,,Žinios iš pasuolės". Ėvairūs laikraščiai pasirodė ir daugelyje kitų Rytų Lietuvos ugdymo įstaigų. 

Pagal pateiktus projektus šių laikraščių gyvastį finansiškai palaikė Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Taip buvo iki 2009 metų (2009 metų pabaigoje šis daug gero Rytų Lietuvai ir užsienyje gyvenantiems lietuviams padaręs departamentas buvo panaikintas). 

Apie šį konkursą buvo puikūs atsiliepimai įvairiuose Respublikos periodikos leidiniuose. Pacituosiu kelias žinomo žurnalisto, daugelio knygų autoriaus LŽS Tarybos nario Vytauto Žeimanto mintis: ,,Apie laikraščius, su kuriais susipažinau kaip Vertinimo komisijos narys, pasakytina, kad jie, spausdinami lietuvių kalba ypač aktualūs daugiakalbėje (o tokie yra Vilniaus, Šalčininkų, Trakų rajonai) aplinkoje, kurios dažnai lietuviškas spausdinamas žodis nepasiekia. Taigi tokiose vietose ir mokyklinis laikraštis yra svarus. Juolab kad jį skaito ne tik mokiniai, mokytojai, bet ir mokinių tėvai. Džiugu, kad pateikti laikraščiai atitiko konkursui keliamus reikalavimus." (Vytautas Žeimantas. Rytų Lietuvos mokyklų laikraščių konkursas, skirtas Lietuvos tūkstantmečiui. „Lietuvos aidas", 2006-12-12 , nr. 284). 

Anot senovės graikų dramaturgo Aischilo, ,,tiesos žodžiai paprasti". Būtent tokie paprasti buvo ir tų laikraštėlių žodžiai: mokiniški, tikri ir nuoširdūs.

Jie padėjo ugdyti nieko nesibijantį, drąsų ir teisingą žodį gebantį pasakyti žurnalistą. 

 

Atgal