VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

02.18. Lietuvos bankas: tikimybė, kad „CityBee“ nutekintais duomenimis būtų galima apmokėti ar gauti kreditą, yra maža

Paaiškėjus, kad nutekėjo automobilių nuomos paslaugas teikiančios „CityBee“ klientų informacija, Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina sako, kad, remiantis turima informacija, tikimybė, kad šiais duomenimis galima pasinaudoti įsigyjant prekes ar paslaugas, imant kreditus yra maža.

Jekaterina Govina

„Jei iškeliavo į išorę 2018 metų vasario mėnesio duomenų bazė ir jeigu, kaip bendrovė sako ir atskleidžia viešai, kad mokėjimams apdoroti naudojo „Paypal“ sprendimą, kuris yra (...) saugumo standartas, tai sudėjus tuos du faktorius, (...) tikimybė, kad tais duomenimis būtų galima pasinaudoti atsiskaitant ar įsigyjant prekes ir paslaugas, yra labai maža. Aš kalbu apie mokėjimo kortelių duomenis“, – žurnalistams sakė J. Govina.

Komentuodama nutekėjusius duomenis apie klientų vairuotojo pažymėjimus, J. Govina sakė, kad galimybė vien su šiais duomenimis atsidaryti sąskaitą ir pasiimti kreditą yra maža.

„Žinome, kad nutekėjo informacija apie vairuotojo pažymėjimo numerį ir galiojimo datą. Vien su tais duomenimis atsidaryti sąskaitą ir pasiimti kreditą tikimybė yra labai maža. Jeigu bendrovės laikosi visų pinigų plovimo prevencijos reikalavimų, tinkamai nustato tapatybę, neturėtų būti galima su tais duomenimis pasiimti kredito“, – sakė J. Govina.

Jos teigimu, Lietuvos bankas šiuo metu neturi informacijos, kad kažkas būtų paėmęs kreditą ar pasinaudojęs nutekėjusių mokėjimo kortelių duomenimis.

Paklausta, ar Lietuvos bankas rekomenduotų pasikeisti mokėjimo korteles ar vairuotojo pažymėjimus, ji pakartojo, kad iš šiuo metu dėl turimos informacijos didelio pagrindo nerimauti nėra.

„Neturime pagrindo labai stipriai nerimauti, tai kiekvieno pasirinkimas, kaip jis tą riziką valdo. Dar vienas aspektas, kad jeigu nutekėjo informacija 2018 data ir praėjo treji metai, didžioji dalis tuo metu galiojusių kortelių baigė galioti. Iš vieno banko išgirdau, kad tik 20 proc. kortelių, kurios dar galiojo 2018 metais, reikia turėti tą omenyje“, – sakė J. Govina.

J. Govina taip pat akcentavo, kad pasiimant kreditą reikalinga papildoma identifikacija el. bankininkystės pagalba.

 

 

Atgal