VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

04 22. Daugiau tokių straipsnių

Vytautas Paliukaitis

Aktualijos – šiuo atveju redaktoriaus A.Pilvelio straipsnis (2011 04 16; p.1-2) „Lietuvos Aide“ – padeda orientuotis daugybei Lietuvos žmonių. Pats publikacijos pavadinimas „Įsiklausyk į Dievo žodį, turčiau!“ tarytum grąžina skaitytoją į skaidresnį mūsų valstybės periodą, t.y. XX a. tarpukario dešimtmečius. Tris kartus jį skaičiau ir kaskart išplaukė vis naujų minčių. Visuomenės konsolidavimas – pirmaeilė užduotis. Kaip šviesesnė inteligentijos dalis ją išspręs, tai jau mūsų, ieškančiųjų šviesos ir tiesos, reikalas. Didžiųjų dvasinių vertybių gausinimas turėtų pristabdyti visuomenės negatyvius reiškinius, bėgimą iš šalies, smukdantį Lietuvos kultūrą, kuri yra visko pagrindas. Šioje srityje dirbu ir jos klaidas bandau ištaisyti tiek, kiek leidžia mano jėgos. Vilniaus miestas, jo valdžios viršūnė turėtų būti skaidri kaip šaltinio vanduo. Tik neseniai sužinojau, kad išgarsinęs lietuvių ir lenkų literatūroje mūsų garbingą praeitį Juzefas Ignacas Kraševskis vienoje iš didžiųjų kaimyninių valstybių buvo nubaustas laisvės atėmimu. Patriotinių idėjų skleidėjai drausminami ir mūsų dienomis. Kai vienas iš Šventojo Rašto mokytojų man pasakė, jog Dievas šiandien nesikiša į žmonių gyvenimą, palieka jiems patiems rinktis – krautis auksą ar gyventi pusbadžiu, kaip tenka matyti sostinėje, tobulintis dvasinėje srityje, – aš nelabai linkęs su tuo pritarti. Teisingai pastebi gerb. A.Pilvelis, tikra nelaime virto palikimo vaikams ir anūkams grąžinimo peripetijos. Kiek giminaičių liko supriešinti, godumo ribos nenuspėjamos...

Žinoma, turtingųjų, remiančių įvairius renginius, vardai įrašomi į išliekančius dokumentus, svarbiau yra, kad pasiturintieji nelieka abejingi, kai išgirsta pagalbos šauksmą. Pelnydami gerą vardą, tuo žingsniu jie „užkrečia“ ir kitus, sukaupusius daug pinigų ir kitų vertybių.

Juodraštyje esu išdėstęs trigubai daugiau apmąstymų, bet čia išdrįsęs viską pasakyti trumpiau, galbūt šiek tiek prisidėsiu bandydamas išjudinti redaktoriaus iškeltus reiškinius – tepasiekia jie taurias ir geras širdis.

Atgal