VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07 20. Dar viena globalizmo pasekmė (3)

Jonas A.Patriubavičius

Jonas Šadys

Kas bent paviršutiniškai susipažinęs su biheviorizmu, žino, kad žmogaus elgesys nepriklauso nuo žinių, nuo žodžių, nuo moralų. Visi žino, kad neturėti sąžinės – blogai, kad ją pragerti – dar blogiau, kad imti kyšius – nusikaltimas. Lietuvos valstybės valdininkai tą puikiai žino, bet kaip feodalai, to meno jie išmoko okupacijos metais. Tai nuo jų žmonės bėga ten, kur to feodalizmo nėra ar mažiau, nes netiki, kad kas nors pasikeis.

 Profesorius už viską kaltino geriančiuosius ir lyg kvietė nustoti gerti, tada klausytojams susidarė įspūdis, jog nieko kito nedarant, Lietuva atsigaus. Kaip žinoma, visur prie alkoholių reklamų iškabinti šūkiai: “Vartodami alkoholį jūs rizikuojate savo... “ Tačiau tie plakatų moralai žmonių elgesiui nedaro įtakos.

Jeigu daug žmonių elgiasi kvailai ar nusikalstamai, nereiškia, kad ir valdantieji turi taip elgtis. Jų idealai neturi būti tokie pat žemi ar dar žemesni, kurie leidžia žmones girdyti. Pagaliau yra žmogaus teisės, ir girtuoklis jas taip pat turi. Tai valstybė pažeidžia jo teises, toleruodama blogį.

 Įdomu, kas sutrukdė profesoriui Landsbergiui, kai buvo valdžioje, Lietuvoje įdiegti švedišką, daktaro Ivan’o Bratt’o alkoholizmo užkardymo modelį? Kodėl nueita tolerancijos keliu: alkoholio gamintojams, o oligarchams taikomas pozityvios diskriminacijos principas (angl. „affirmative action”). Ta absoliučiai kvaila, sakytume Himmler’io politika („Mes tiems dvikojams gyvuliams neduosime jokių idealų”), netelpanti nei į sveiko proto, nei į rinkos, nei į baudžiavos ekonomikos (pažangesni dvarininkai, kaip Tyzenhauzas, panaikino smukles) rėmus. Kaip čia suprasti: iš alkoholio nuodų pardavimų valstybė gauna akcizų, t.y. girtų pinigų, o alkoholikams gydyti, jų invalidumo pensijoms mokėti, juos kalėjimuose laikyti, savižudžiams rinkti ir laidoti, pašalpoms mokėti išleidžiame penkis kartus daugiau?

 

 

Nesąžininga dėl padėties Lietuvoje kaltinti tik girtuoklius. Reikėtų klausti: kur sąžinė tų, kurie girdo. Kur sąžinė tų, kurie išleidžia daug negirtų pinigų alkoholizmo padariniams, tokiems kaip savižudžių rinkimas ir laidojimas, likviduoti? Mūsų kaime vienoje šeimoje jau per nepriklausomybės metus nusižudė trys nariai. Kodėl Lietuva nediegia Švedijos blaivybės patirties? Štai su kuria šalimi mums reikia unijos.

 

 

Į kapitalizmą su žmogišku veidu

Dabar Japonija svyruoja po nelaimės naštos. Tačiau kovo 11, 12, 13 ir 14 prie bankomatų išsirikiavo minios žmonių, nes iki kovo 15 reikėjo sumokėti mokesčius. Taip veikia kapitalizmas su žmogišku veidu.

 Baisu, kai reikia mokesčius mokėti, bet žmonės moka, kad valstybė galėtų jiems nupirkti kokybiškų paslaugų. Tai elementaru. Suomijos mokyklose viena klasė turi tris mokytojas, nes ten 150 mlrd. dolerių BVP perskirstomas per biudžetą taip, kad biudžete atsiranda 90 mlrd. Visi suomiai deklaruoja savo pajamas, savo išlaidas, savo turtą, moka mokesčius, o deklaracijos puikuojasi internete. Egipto biudžetas dvigubai didesnis negu Suomijos, apie 300 mlrd. dolerių, o biudžete yra tik 20 mlrd. dolerių, t.y. perskirstoma tik 7 proc. Dėl to jie surengė revoliuciją ir išvijo prezidentą.

 Lietuvos BVP nukreipiamas į oligarchų kišenes (tai daro visos valdžios: ir landsberginės, ir brazauskinės), kad būtų dar turtingesni: Lietuvos biudžetas - 45 mlrd. dolerių, perskirstoma 15 proc.

 Tai koks skirtumas tarp Egipto demokratijos ir Lietuvos, ES narės režimo? Tik toks, kad Lietuvos piliečiai tyli ir evakuojasi.

 Lietuvoje įteisinta baudžiava. Jai galą turi padaryti tik perėjimas į kapitalizmą, tokį, kuris “pastatytas” Švedijoje, Suomijoje, Danijoje.

 Bet niekam toks perėjimas nerūpi. Nes valdžios olimpe nėra sąžiningų žmonių. Tegu jie geria, bet būna sąžiningi. Mokančių moralizuoti dar atsiranda, bet jie, nepaisant Sąjūdžio autoriteto, nieko negali padaryti, nes ištisos plejados vadinamųjų liberalų ciniškai teisina tokią padėtį: nereikia nekilnojamojo, turto mokesčių, nereikia visuotinio pajamų deklaravimo, nereikia progresinių, tegu būna kuo didesnė korupcija, kaimus reikia išparduoti užsieniečiams ir t.t.

 Evakuaciją sukėlusios politikos grandai sėdi Europos institucijose ir ten gerai gyvena. Profesorius Landsbergis, turintis autoritetą Europoje, net ir tas neišdrįsta pasakyti, kad dabartinė ES politika ydinga ir ją reikia keisti: visos ES šalys turi būti daromos patraukliomis, visoms ES respublikoms turi būti taikomas tas pats ateities modelis, kurį ES taiko Afrikai (bijodama, kad Europos neužplūstų juodaodžiai ir musulmonai). Visokių fondų parama turi pasiekti ir praturtinti žmones, o ne tik biurokratus.

 ES apstu kvailų absurdų. Čia tik vienas pavyzdys iš šimtų, vadinamoji šiltnamio dujų rinka. Kokia nors Vokietija nusiperka Lietuvos kvotą ir toliau teršia savo padangę, gamybos toliau, pavyzdžiui, į Lietuvą, nekelia, saugo darbo vietas vokiečiams ir dar prisivilioja gero kraujo iš pakraščių. Bet Lietuvos vadovai tyli, nepadeda europiečiams atverti akių ir pasižiūrėti į dangų.

Įsakmi reikmė atkurti kaimą

Ir, žinoma, turi būti atkurtas Lietuvos kaimas. Dabar tas reikalas tapo kritiškai aktualus, nes slavai rengiasi statyti mūsų pašonėje dvi atomines elektrines. Vadinasi, turime psichologiškai pasiruošti naujai Fukushima Daii - ichi ir ieškoti evakuacijos vietų. Visi Vilniaus (ir Rytų Lietuvos) gyventojai turi žinoti, kur kas pabėgs nuo radiacijos. Tam atokesniuose Lietuvos kampeliuose turi būti sukurta infrastruktūra: atstatytos buvusios septynmetės ir aštuonmetės mokyklos, išgręžti arteziniai šuliniai (jeigu būtų užteršti požeminiai geriamieji vandenys), atkurtas smulkus šeimos ūkis, kad kaimas su naujais evakuotais gyventojai turėtų ką valgyti. Taip pat Lietuvos kaimuose turi būti atkurtos sodybos, po jomis įrengti rūsiai, hermetizuoti namų langai, kad radiacija nepralįstų. Daug darbų. Europos Sąjunga turėtų teikti šiems darbams prioritetą. Tai turėtų būti posūkis nuo Rytų, nes dabartinė ES politika remiasi buvusio Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Lloyd George’o šūkiu: „Mums svarbu prekiauti. Nors ir su pačiu velniu.” Taip mokytas vyras atsakė į priekaištus, kad tuojau pat po Didžiosios spalio revoliucijos užmezgė prekybinius ryšius su bolševikais. Kuo tokia broliška politika baigėsi, puikia žinome: Lloyd George’o palikuonys turėjo organizuoti Antrąjį pasaulinį karą, kad užkirstų kelią komunizmui ir rusų ekspansijai.

 

 

Lietuvos kaimo infrastruktūra turi būti atkurta, kad, kai sprogs kuri nors slavų atominė elektrinė (gali sprogti ir abi iš karto, kaip pranašavo Ignalinos atominės reaktoriaus konstruktorius Anatolijus Legasovas), būtų kur pabėgti nuo radiacijos.

 

 

Kaip atrodys Lietuva, kai bus panaikinta baudžiava

Tam reikia, kad Lietuvos Respublikos valdantieji, oligarchai ir kiti įtakingi žmonės įsisąmonintų Kęstučio Genio tiesą, apie kurią kalbėjo ponas Landsbergis. Mes labai norėtume tikėti, kad profesorius turi sąžinę ir savo žodžius taikė dabartiniams valdžios ir nevaldžios feodalams, o apie girtuoklius prasitarė tik šiaip sau, pro forma.

 Išorinis požymis, kad baudžiava panaikinta, bus smuklių ir alkoholio parduotuvių architektūra. Tai bus atskirai, toli nuo bažnyčių ir mokyklų stovintys paviljonai (vienas 50 tūkst. gyventojų). Paviljonai nebus tokie tviskantys visomis butelių vaivorykštės spalvomis kaip dabar (dabar „maksimos“ beveik kaip bažnyčios), o prastokos išvaizdos, ir terliams bus leista juos apipaišyti grafitais, tokiais, kokiais išterliota Pavilnio geležinkelio stotelė (atkreipkite dėmesį, kai rudenį važiuosite grybauti). Dabar, kaip žinoma, nuo tų menininkų kenčia laiptinės. Taip kai kas iš prekybos purškiamais dažais kraunasi turtus ir gyvena individualiuose namuose, kurie terliams nepasiekiami.

 Panaikinus baudžiavą lietuviai mokės pagal titulus ir pavadinimus tokius pat mokesčius kaip suomiai, absoliutūs skaičiai gal bus mažesni (reikia ir oligarchams duoti gyventi, kad neorganizuotų teroristinių aktų). Dabar Lietuvoje yra daug turtingų žmonių, kurie gyvena prabangiuose būstuose, pastatytuose iš vagysčių, kyšių, „otkatų“ ar kitaip sukombinuotų pinigų. Tai šie būstai, pereinant iš baudžiavos į kapitalizmą, bus apmokestinti. Dėl solidarumo turi būti apmokestinti ir kumetynų (daugiaaukščių) butai.

 Jeigu bus nuspręsta panaikinti baudžiavą, Lietuvos Respublikos Seimas, Vyriausybė ir Prezidentė, kai kurių Afrikos šalių vadovų pavyzdžiu (tokių vadovų sąrašą esame sudarę), įsteigs Antikorupcinę komisiją su labai dideliais, tiesiog milžiniškais įgaliojimais, kuriai leis konfiskuoti nesąžiningai įgytą turtą. Dabar Lietuva nevykdo Jungtinių Tautų Kovos su korupcija konvencijos, kurios, berods, 20 straipsnis tai įpareigoja daryti. (Įdomu, kodėl mūsų nebombarduoja NATO lėktuvai?) Tada daktarams nereikės duoti kyšių ir jie jų neims, nes bijos, kad einamosios ir taupomosios sąskaitos nebūtų konfiskuotos. Žinoma, geriems daktarams bus galima mokėti sėkmės mokestį (ne už paslaugas kaip dabar, o už tai, kad pagydė).

 Ir paskutinę vinį į baudžiavos karstą įkaltų radikaliai pakeistas Lietuvos BVP ir biudžeto santykis. Jeigu būtų toks kaip dabar Suomijoje, tai baudžiavos neliktų nė kvapo.

 Iki tol visų vadų, savukynų, vainienių, leontjevų, ryčių, juozapavičių, rimgaudų, geleževičių ir kitų įtakingų žmonių (su komunistinės praeities išterliota biografija ir sąjūdiškai švaria) iš didžiausio orgazmo rėžiamos, alternatyviu protu pagrįstos propagandinės (šlykštesnės už sovietinių lyderių) kalbos, radijo ir televizijos laidos yra tik piliečių smegenų „pudrinimas“ šiukšlėmis. Tai tik antstatas, ne bazė - ir nereikia tų dalykų tyčia painioti.

 Baudžiava, kaip ir kitos blogybės, išnyks tik tada, kai to norės Lietuvos politikos erdvę užgrobę carai (prisiminkime Aleksandrą I). Kol kas pas mus tokių nematyti, dabartiniai politikos feodalai nori, kad taip būtų amžinai. Taigi, brač, perspektyvos blankios.

Atgal