VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10.08. Švilpiu ir aš, stebėdamas Švietimo ir mokslo ministerijos įslaptintus viešuosius pirkimus

Darius Kuolys

Rugsėjo 20-ąją kartu su dar keliais istorikais gavau glaustą ministerijoje dirbančio kolegos elektroninį laišką: „Laba diena, siunčiu žiniai“. Ir nuorodą į rugsėjo 10-ąją tyliai tyliai paskelbtą „viešąjį pirkimą“. 

Darius Kuolys

Ministerijai pavaldus Ugdymo plėtotės centras praneša, kad įgyvendindamas projektą „Skaitmeninio ugdymo turinio kūrimas ir diegimas“, kurio vertė 7 810 930 eurų, „vykdo pirkimą atviro konkurso būdu ir numato įsigyti pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrųjų programų ir jas lydinčios medžiagos rengimo paslaugas“. O „pasiūlymas turi būti pateiktas iki 2018 m. spalio 15 d. “

Taigi ministerija kviečia „paslaugų teikėjus“ per 25 dienas suburti mokslininkų, mokytojų grupes, parengti ir pateikti išsamius projektus, kaip šios grupės sukurs naują bendrojo ugdymo turinį - nuo pirmos iki dvyliktos klasės, nuo dorinio, matematinio, kalbinio iki kūno kultūros ugdymo. Tiesa, „paslaugų teikėjai“ gali „pirkimo objektą“ skaldyti dalimis  ir pasirinkti: kurs visų mokomųjų dalykų programas ar imsis tik dalies, pvz. matematinio ir gamtamokslinio ugdymo.  

„Pirkimą" laimėję „paslaugų teikėjai“ turės iki kitų metų sausio 31 d. parengti „bendrųjų programų metmenis“, o iki gegužės 31 d. - „programų projektus“.

Tokio pirkimo ir tokios avantiūristinės spartos Lietuvos švietimo istorijoje dar nėra buvę! Neteko girdėti, kad kurios kitos valstybės Švietimo ministerija „pirktų" visą mokyklinio ugdymo turinį viešojo pirkimo būdu. 

Juk kalba - apie esmių esmę: ko mokysime, kaip ugdysime Lietuvos vaikus, kokius pamatus savo tautos ateičiai dėsime? Dėl to laisva politinė bendruomenė viešai ir rimtai diskutuoja: visų pirma, sutaria dėl principų, bendrųjų tikslų, krypčių ir gairių, tada telkiasi kūrybingus protus gairėms išplėtoti ir įgyvendinti.

Bet čia pokolonijinė Lietuva, užmiršusi visas Sąjūdžio laikų viešo tarimosi pamokas. Jos biurokratai uždaruose kabinetuose žaidžia ne tik Europos Sąjungos, Lietuvos biudžeto milijonais, bet ir mūsų vaikų, mūsų visuomenės likimu.

Paradoksalu: Švietimo ir mokslo ministerija savo svetainėje kasdien publikuoja pranešimus spaudai apie įvairiausius nutikimus - net Lietuvos regionuose vykstančias mokytojų konsultacijas, tačiau nė vieno pranešimo - apie patį svarbiausią ministerijos projektą. Jis reikšmingai nutylimas ir visuose iki šiol skelbtuose ministerijos planuojamų darbų dokumentuose. Tačiau šiuose dokumentuose pranešami du keisti, vienas kitam prieštaraujantys, dalykai: „2018 m. atnaujinamos visų dalykų bendrojo ugdymo programos“; 2018 m. lapkritį „pradeda veikti 9 ekspertų grupės ugdymo turiniui atnaujinti, vyksta viešosios konsultacijos“!!! Ir kas su kuo lapkritį dėl naujo ugdymo turinio „viešai konsultuosis“ – spalį „pirkimo objektą“ įsigijęs „paslaugos teikėjas“ su „paslaugos pirkėju“?

Beje, gavęs minėtą elektroninę žinutę iš ministerijos, išsyk persiunčiau ją ir kitiems kolegoms, kuriems mokyklinis ugdymo turinys rūpi. Dar nepanagrinėjęs paties projekto klausiau: gal mėgintų prie jo įgyvendinimo prisidėti? Kolegoms toks „viešasis pirkimas“ taip pat buvo staigmena. Tačiau pasidomėję „pirkimu“ išsamiau pranešė: ministerijos pakviesta „grupė“ mokslininkų jau nuo vasaros prie šio projekto dirba, tad konkuruoti nėra prasmės. 

O paskelbto „viešojo pirkimo“ sąlygose visiems likusiems kvaileliams pranešama: „pirkimas atliekamas laikantis lygiateisiškumo, nediskriminavimo, abipusio pripažinimo, proporcingumo, skaidrumo principų... “

Atgal