VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

11.14. Sausumos pajėgų karių žygis per Lietuvą

Antradienį Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione paskelbtas iškilmingas Sausumos pajėgų karių pėsčiųjų žygio per Lietuvą startas. Sausumos pajėgų (SP) vėliavą SP vadas brg. gen. Valdemaras Rupšys įteikė Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ žvalgybos kuopos vadui kpt. Artūrui Ševeliovui, kuris ir pradės garbingą vėliavos kelią per Lietuvą.

Pagal pranešimą, žygį pradėjo Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ štabo, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų ir Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės kariai. Šių vienetų atstovai vėliavą neš apie 120 km iki Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio bataliono, kur trečiadienį įvyks iškilmingas vėliavos perdavimas kęstutėnams.

Žygio tikslas - iškilmingai paminėti Lietuvos kariuomenės atkūrimo šimtmetį, pademonstruoti pajėgų vienybę ir plačią karinių dalinių geografiją. Geriausi dalinių kariai neš Sausumos pajėgų ir dalinio žygio vėliavas paskirtu maršrutu savo atsakomybės rajonuose, numatytuose taškuose vėliava bus iškilmingai perduodama kito dalinio žinion ir taip tęs kelionę iki pat Sausumos pajėgų štabo Vilniuje. Į Vilnių, pajėgų štabą, vėliava bus atnešta lapkričio 21 d. Čia bus skelbiamas iškilmingas žygio finišas.

Sausumos pajėgų žygio vėliavą dalinių vadai perduos iš rankų į rankas iškilmingų ceremonijų metu, taip simboliškai perduodami atsakomybę nešti vėliavą kitam vienetui per savo atsakomybės rajoną. Žygio metu kariai įveiks maršrutą nešini ir savo dalinio žygio vėliavomis, kuriose pavaizduoti tų dalinių simboliai. Maršruto metu bus aplankomi partizanų kapai bei kitos atmintinos vietos bei trumpai atiduodama kariška pagarba, taip pagerbiant visų, kovojusių už Laisvę, atminimą. Vėliavą nešti gaus teisę geriausi dalinių kariai, o juos lydėti galės visi norintys.

Iš viso per žygį bus įveikta daugiau nei 600 km, į žygį įsitrauks kariai iš daugiau nei 20 padalinių, tarp jų ir Lietuvoje dislokuotos NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės atstovai.

 

Atgal