VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

11.27. Prezidentė išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę Jonui Ohmanui

Vadovaudamasi Konstitucija, Pilietybės įstatymu ir atsižvelgdama į Pilietybės reikalų komisijos siūlymą, Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo Švedijos piliečiui Jonui Ohmanui išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę.

LR Prezidento kanceliarijos nuotr.

Prezidentė atsižvelgė į J. Ohmano nuopelnus Lietuvai, jo sėkmingą integraciją į Lietuvos visuomenę, reikšmingą indėlį garsinant Lietuvos vardą pasaulyje. J. Ohmanas į švedų kalbą išvertė 7 lietuvių autorių knygas, sukūrė ne vieną filmą mūsų šalies istorijos temomis, daugiausia – apie pokario rezistenciją Lietuvoje. Už nuopelnus jis buvo ne kartą apdovanotas medaliais, ordinais ir garbės ženklais.

Susitikusi su J. Ohmanu, šalies vadovė aptarė padėtį Ukrainoje, kuri pastarosiomis dienomis susiduria su atvira Rusijos karine agresija Azovo jūroje.

Prezidentės teigimu, būtina stiprinti visokeriopą pagalbą Ukrainai. Jau dabar Lietuva padeda ukrainiečiams ginkluote, kariniais mokymais, priima reabilitacijai sužeistus Ukrainos karius.

Pasak valstybės vadovės, Ukrainos saugumas yra neatsiejamas nuo Lietuvos ir visos Europos saugumo, todėl Lietuva svarsto galimybę dar sustiprinti karinę paramą Ukrainai. Kitą savaitę Prezidentė pati vyks į Ukrainą palaikyti ukrainiečių šiuo sudėtingu laikotarpiu.

Visuomenininkas, publicistas, kino dokumentikas, socialinių iniciatyvų puoselėtojas J. Ohmanas 2014 m. įkūrė organizaciją „Mėlyna ir Geltona“, kurios tikslas – rinkti paramą Ukrainos kariams, nuo karo nukentėjusioms mokykloms. Per 4 metus organizacijos surinkta parama siekia beveik pusę milijono eurų. Jo iniciatyva kiekvienų metų Sausio 13-ąją rengiami paramos Ukrainai koncertai, transliuojami Lietuvos nacionalinės televizijos eteryje.

Jonas Ohmanas Lietuvoje gyvena daugiau nei 10 metų, laisvai šneka lietuviškai, mūsų šalyje dėsto švedų kalbą, domisi Lietuvos istorija, kultūra, visuomeniniu gyvenimu.

Pilietybės įstatymas numato, jog Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka Prezidentė gali suteikti ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei turintiems kitų valstybių piliečiams ar asmenims be pilietybės, kurie integravosi į Lietuvos visuomenę.

Prezidentės spaudos tarnyba

Atgal