VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10 07. Sunki paauglystės našta

Gintvilė Switters

„Klysti yra žmogiška, bet pasiklysti gyvenime nedera niekam.“ (Ciceronas)

Koks įvairiaspalvis ir viliojantis suaugusiųjų pasaulis, ne vieną paauglį suklaidinęs! Olandijoje Vyriausybė ir įvairios socialinės-visuomeninės organizacijos skiria daug dėmesio jaunimo problemoms. Olandijos media propaguoja saugų seksą ir perspėja apie narkotikų žalą, tačiau ar ne per vėlai...

1970 metais daugelyje miestų pasirodė „Koffieshops“ ir vėliau – „Smart schops“, kuriuose buvo galima įsigyti įvairių narkotikų. Tai buvo „sex, drugs and roc‘roll“ epocha. Daugelis tuometinio jaunimo sekė mada ir išbandydavo įvairius narkotikus: pradedant kanabio žole, marihuana, kokainu, heroinu, haliucinogeniniais grybais. Kavinėse kabėdavo lozungai „Freedom of speech“, tačiau šis šūkis buvo savaip interpretuojamas ir reiškė visišką laisvę. Tik pastaraisiais dešimtmečiais vyriausybė susirūpino ypatingu alkoholio ir narkotikų vartojimo augimu. Augantis jaunimas sekė tėvų ir senelių pavyzdžiu, išbandydami viską, kas buvo draudžiama.

Narkotikus Olandijoje vartoja labai jauni žmonės - 13-14 metų paaugliai. Centrinio statistikos biuro duomenimis, 2003 metais 51 proc. 12-13 metų jaunimo jau yra išbandę narkotikus. Vyresnio amžiaus jaunimas – 58,4 proc. - yra vartoję alkoholį ir narkotikus. Situacija Olandijoje darosi drastiška. 2009 metais 72 proc. paauglių yra 1-2 kartus išbandę XTC, marihuaną, kanabio žolę ar ką stipresnio. Tai daugiausia jaunimas iš nedarnių šeimų. Sunki studijų programa, noras pasireikšti, įtvirtinti savo „ego“ verčia paauglius priklausyti populiarioms grupuotėms. Būdami 11-12 metų paaugliai pradeda rūkyti ne tik tabaką, bet ir kanabio žolę. Juos verčia noras pamiršti problemas, siekimas išsiskirti, priklausyti suaugusiųjų pasauliui. Mokymo programos modernizuotos, mokytojo vaidmuo praranda reikšmę, todėl didelė dalis jaunimo skiria dėmesį kavinėms, bareliams, diskotekoms...

Olandija – įvairių kultūrų šalis, todėl dažnai kyla konfliktai jaunimo tarpe. 20 proc. jaunimo tampa agresijos aukomis. 2009-2010 metais 2/5 jaunimo buvo apsinuodiję alkoholiu, patekę į ligonines, 2 proc. mirties atvejų. Paauglystė – pats nuostabiausias gyvenimo periodas – tampa kova už būvį ir populiarumą.

Ne visos šeimos išgali nupirkti kompiuterį ir kitus madingus technikos įrengimus. Kalbėjausi su Jaguelina (2 vaikų motina), kuri pasakoja, kad nežiūrint to, kad yra išsiskyrusi ir viena augina vaikus, neturi didelių problemų su paaugliais. „Namuose griežta tvarka ir struktūra, visi žino savo pareigas. Aš seku kiekvieną jų žingsnį, bet auklėju būti savarankiškais. Kartais mano duktė (15 m.) dažo plaukus, vartoja ryškią kosmetiką, bet tai tik paauglystės ženklas“.

Nors seksualinis švietimas dėstomas mokyklose, 2009 metais 50 000 mergaičių tapo motinomis. Didelis pavojus yra „lover boys“, todėl tėvams labai sunku apsaugoti vaikus nuo įvairių pagundų. Daugiausia vaikinai vartoja alkoholį ir narkotikus: vienas iš penkių.

Paaugliai nori išsiskirti savo apranga ir elgesiu. Paskutiniais CIB duomenimis, 61 proc. tėvų norėtų, kad jaunimas nešiotų vienodas mokyklines uniformas, nes artėjančios krizės laikais sunku pirkti firminius rūbus. Paaugliams labai sunku pasiekti universitetinį lygį, nes mokslas brangiai kainuoja. Vyresniojo amžiaus paaugliai (16-18 metų) gauna studijų subsidijas, kurias išleidžia savo malonumui, pasidarydami didžiules skolas. Vienintelė išeitis – gerai apmokamas darbas, kitaip tenka mokėti skolas iki 30-40 metų amžiaus. Ši problema dar aštresnė šiaurinėje Olandijos provincijoje – Frieslandijoje.

Mokiniai Frieslandijoje privalo mokytis 2 kalbų: frizų ir olandų. Frizų kalbai yra 3000 metų, ji kilusi iš germanų, keltų kalbų grupės ir yra labai sunkiai išmokstama, ypač gramatika. Būtent šioje provincijoje paauglių padėtis yra žymiai sunkesnė, ypač jei jie nori studijuoti kitų provincijų didmiesčiuose. Padėtis Frieslandijoje atkreipė ir vyriausybės dėmesį, nes čia mažiau teatrų, kino teatrų, jaunimo klubų. Tai apsunkina paauglių laisvalaikį. Vienintelė viltis, kad šioje provincijoje žadama uždrausti „kofie schops“, kur paaugliai galėdavo įsigyti „soft drugs“, tai kanabio žolė, hašišas ir marihuana.

Tai tik lašas jūroje, nes nėra planuojamas struktūrinis problemos išsprendimas. Taip ir valkiojasi gatvėmis paaugliai - suaugusiųjų nesuprasti, visuomenės ignoruojami ir niekam nereikalingi. O kaip Lietuvoje, ar iš tikrųjų sunki paauglystės našta?

Atgal